Ciasto marchewkowe z kremem z serka. Wilgotne, puszyste i absolutnie uzależniające

Avatar photo
15 maja 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Nigdy nie sądziłam, że ciasto z marchewki może być aż tak… rozpustne. A jednak! Mój romans z ciastem marchewkowym zaczął się niewinnie – ot, miałam kilka zbyt smutnych marchewek w lodówce i zero ochoty na kolejną zupę. Wyszperałam przepis babci, dołożyłam własne poprawki, a potem… przepadłam. Wilgotne, pachnące cynamonem, z orzechami i grubą warstwą puszystego kremu z serka – to ciasto naprawdę nie ma sobie równych.

Nie bez powodu ciasto marchewkowe zyskało miano jednego z najbardziej kochanych deserów na świecie. Łączy w sobie wszystko, co lubimy – słodycz, miękkość, nutkę przypraw i kremową teksturę na górze. A najlepsze? Można udawać, że to „zdrowsze ciasto”, bo przecież z warzywem!

ciasto marchewkowe

Sekret tkwi w prostocie. Nie wymaga miksera planetarnego ani cukierniczych umiejętności. A marchew? Sprawia, że ciasto długo pozostaje świeże i wilgotne. Wersję z kremem z serka śmietankowego polecam szczególnie – to jak idealny balans między słodyczą a aksamitnością.

Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru trzcinowego

  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

  • 2 szklanki startej marchewki (drobne oczka)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

  • Szczypta soli

  • Garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)

Krem z serka:

  • 250 g serka śmietankowego typu Philadelphia

  • 100 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • Kilka kropel soku z cytryny lub skórka otarta z limonki

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubijam jajka z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta.

  2. Dolewam olej cienką strużką, cały czas mieszając. Następnie dodaję startą marchewkę.

  3. W osobnej misce mieszam składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawy i sól. Dodaję stopniowo do mokrej masy.

  4. Na końcu wsypuję orzechy – nie obowiązkowe, ale dają piękny chrupiący akcent.

  5. Przekładam masę do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem i piekę w 170°C przez ok. 45 minut. Sprawdzam patyczkiem.

  6. W międzyczasie przygotowuję krem: ucieram masło z cukrem pudrem na puszysto, dodaję serek i cytrynę. Chłodzę chwilę w lodówce.

  7. Po wystudzeniu ciasta smaruję je grubą warstwą kremu. Można też przeciąć ciasto na pół i przełożyć.

Efekt? Delikatne, pachnące, słodkie, ale nie przesłodzone. Krem z serka dodaje mu charakteru, a lekka kwasowość cytryny równoważy smak.

Do czego pasuje ciasto marchewkowe?

Do popołudniowej kawy, do herbaty z kardamonem, do spotkania z przyjaciółką czy leniwej niedzieli na tarasie. Można je też zabrać do pracy – wszyscy będą pytać o przepis. Co ciekawe, ciasto marchewkowe doskonale się mrozi – wystarczy je podzielić na kawałki i zamrozić bez kremu.

Jeśli lubisz odrobinę ekstrawagancji, dodaj do masy pół łyżeczki gałki muszkatołowej i odrobinę startej skórki pomarańczowej. Smak stanie się bardziej złożony, a zapach… totalnie uzależniający. To ciasto marchewkowe to domowy klasyk w nowej odsłonie. I choć pochodzi zza oceanu, w polskich kuchniach czuje się jak u siebie. Spróbuj – może i Ty się zakochasz?



FORUM - bieżące dyskusje

Zabiegi na naczynka
Na pewno warto też używać odpowiednich kosmetyków do takiej cery naczynkowej.
Prezent dla mamy jaki?
A moja mama zawsze, gdy dostaje prezent, prawi kazanie, że na...
Kiedy Rosja zbankrutuje i zakończy …
Jak to się mówi... bitwy wygrywa armia, ale wojny wygrywa gospodarka. Myślę,...
Zakupy większych ilości z rabatami…
Teraz kupowanie w marketach kojarzy mi się z zkupami grupowymi. Jak jest promka...