Wegańskie mini serniki, które nie mają sera. Smak, któremu nie można się oprzeć
Uwielbiam bardzo proste owocowe serniki bez pieczenia. Takie desery są łatwe w przygotowaniu i wyglądają tak pięknie, jak smakują. To forma bezpiecznego deseru, który zawsze się udaje, jest idealny, jest przepyszny i nie wymaga używania piekarnika.
Aby przygotować te cudowne deserki wystarczy zrobić proste ciasto bez pieczenia jako bazę, używając ciasteczek owsianych lub każdych innych w wersji wegańskiej. Wystarczy je pokruszyć na kawałki, wymieszać z wegańskim masłem, docisnąć i schłodzić.
Do przygotowania tych mini serników malinowych potrzeba tylko 8 składników roślinnych, z których większość mamy w spiżarni. Do przygotowania spodu możemy użyć dowolnych ciasteczek, takich jak ciasteczka pełnoziarniste, wegańskie ciasteczka maślane, ciasteczka Oreo lub biszkopty. Składnikiem podstawowym jest masło wegańskie, ale jego dobrym zamiennikiem jest mieszanka oleju kokosowego z 1 łyżką musu jabłkowego lub jogurtu bezmlecznego (masło wegańskie ma 80% tłuszczu, a olej kokosowy 100% tłuszczu).
Do nadzienia idealna jest wegańska śmietana kremówka, ale możemy również użyć ubijalnej śmietany kokosowej. Zamiast cukru możemy użyć nektaru z agawy lub syropu klonowego, a ekstrakt waniliowy możemy zastąpić zmieloną wanilią bourbon. Konieczne są także mrożone lub świeże maliny, ale równie smaczne są też inne owoce, borówki, truskawki, jeżyny itp. Do dekoracji w tym przepisie użyłam świeżych malin, porzeczek, mięty i wiórków kokosowych, ale można je zastąpić tym co się lubi.
Po włożeniu mieszanki owsianej do krążków deserowych warto je schłodzić zanim dodamy na wierzch kremowe nadzienie. Dzięki temu spód będzie bardziej stabilny, a warstwa kremu waniliowego szybciej się zetnie. Aby uzyskać równe warstwy należy też schłodzić warstwę waniliową, podczas gdy przygotowujemy warstwę malinową. Serniki powinny przebywać w lodówce na co najmniej 1-2 godziny, aż warstwy kremowe stężeją. Ten przepis pozwala na przygotowanie 6 mini serników. Możemy jednak zrobić także klasyczny duży okrągły tort. Serniczki możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Jak przygotować serniczki wegańskie z malinami?
Składniki:
Spód serniczków:
– 170 g ciasteczek owsianych lub innych ciasteczek według własnego wyboru
– 50 g wegańskiego masła
Warstwy kremu:
– 1 ¼ szklanki (300 ml) bezmlecznej śmietanki kremówki
– ⅔ szklanki (150 ml) mleka kokosowego
– 1 łyżeczka 100% proszku agarowego
– 3-4 łyżki cukru do smaku
– 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 szklanki (250 g) mrożonych malin lub innych owoców
Do dekoracji (opcjonalnie):
– świeże maliny, porzeczki czerwone, mięta, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wyłożyć małą blachę do pieczenia papierem pergaminowym i umieścić na niej 6 deserowych krążków (każdy o średnicy ok. 8 cm). Wrzucić owsiane ciasteczka w woreczku i rozdrobnić je na okruchy za pomocą wałka (lub robota kuchennego lub blendera). Następnie umieścić okruchy ciasteczek w misce. Rozpuścić wegańskie masło, dodać je do okruchów i wymieszać wszystko razem. Włożyć mieszankę ciasteczkową do przygotowanych deserowych krążków i schłodzić przez ok. 10-20 min. Ubić połowę bezmlecznej śmietanki kremówki (150 ml) mikserem ręcznym, aż utworzą się sztywne szczyty i odstawić. Wlać mleko kokosowe do rondla i wymieszać z połową proszku agarowego (½ łyżeczki), aż całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 min. cały czas mieszając. Wymieszać z 1-2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego i odstawić na chwilę do ostygnięcia. Następnie powoli wlać do bitej śmietany i wymieszać. Podzielić śmietanę i wyłożyć na krążki deserowe i ponownie schłodzić. Podgrzać maliny w garnku, aż się rozmrożą i zmiękną. Następnie przetrzeć je przez drobne sito i zebrać sok (ok. 150 ml). Ubić pozostałą bezmleczną śmietanę kremówkę (150 ml), aż będzie sztywna i odstawić. Dodać sok malinowy do rondla i wymieszać z pozostałym proszkiem agarowym (½ łyżeczki), aż proszek całkowicie się rozpuści. Następnie doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, i gotować przez 1-2 min. Wymieszać z pozostałym cukrem i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie szybko wymieszać ze śmietaną. Rozłożyć krem malinowy w krążkach deserowych na wierzchu warstwy kremu waniliowego i wstawić do lodówki na 1-2 godz., aby stężał. Ostrożnie wyjąć serniki z obręczy deserowych i udekorować świeżymi malinami, czerwonymi porzeczkami, miętą i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!