Chrupiące placki z cukinii. Wegetariańska miłość od pierwszego chrupnięcia
Placki ziemniaczane, to potrwa dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni słowiańskiej, ale i nie tylko. Większość z nas zna i uwielbia ten przysmak, ale nie wszyscy wiedzą, że można przyrządzać je w inny sposób. Ostatnio trafiłam na fenomenalny przepis na trochę inną wersję naszych ulubionych placków.
Placki z cukinii to alternatywna, lżejsza wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych idealna dla wegetarian, jak i osób chcących przejść na małą dietę, lub po prostu poeksperymentować ze smakami. Główną i chyba najlepszą cechą placków robionych na bazie warzyw jest to, że są pyszne, delikatne i mało kaloryczne. W tym przypadku mąka z ciecierzycy nadaje im niesamowitej miękkości i chrupkości. Jeżeli szukasz szybkiego i w miarę prostego przepisu na obiad placki z cukinii będą idealnym wyborem! Gwarantuję wam, że od razu po usmażeniu znikną z talerza. Można przygotowywać je zarówno z samej cukinii, jak i w połączeniu z innymi warzywami, lub dodatkiem domieszki ziemniaków. Pamiętajcie, aby smażyć je na małej ilości oleju, lub po prostu upiec w piekarniku co sprawi, że wyjdą naprawdę lekkostrawne i dietetyczne.
Składniki na chrupiące placki z cukinii
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy/pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 300 g cukinii
- 1/4 niedużej cebuli
- 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy
Przygotowanie
Wsyp mąką do miski i wymieszaj z szczyptą soli, pieprzem i roztrzepanymi jajkami. Następnie wlej mleko i mieszaj, aż utworzy się jednolite ciasto. Cukinię i cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Rozgrzej patelnię olejem lub oliwą, smaż przez 2-3 minuty z obu stron, aż ładnie się zarumienią. W przypadku piekarnika pamiętaj, aby wyłożyć blachę papierem i piecz 30 minut przy 190 stopniach. Placki gotowe, smacznego!
Informacje dodatkowe
Sprawdzonym dodatkiem do placków byłby grecki sos tzatziki, gulasz, śmietana, jogurt naturalny lub sos pieczarkowy.