Ten bulion zawiera tyle kolagenu, że kości i skóra to odczują

15 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Bulion kolagenowy jest wywarem bardzo zasobnym w białko kolagenowe. Uzyskujemy go dzięki bardzo długiemu i powolnemu gotowaniu kości zwierzęcych. Właśnie proces długiego gotowania umożliwia ekstrakcję kolagenu i minerałów odżywczych z kości. W efekcie powstaje wywar, który jest uznawany za cenny dla zdrowia, a jednocześnie stanowi doskonałą podstawę do przygotowania różnych potraw. 

Spotkać się można z dwoma bardzo podobnymi pojęciami, które często są stosowane zamiennie, chociaż występują między nimi dość istotne różnice. Rosół kolagenowy i bulion kolagenowy to nie jest to samo. Rosół kolagenowy to bowiem wywar, w którym znajdziemy sporą ilość warzyw oraz pachnących ziół, przez co ma zdecydowanie bardziej bogaty smak i aromat. Bulion kolagenowy to natomiast wywar, którego celem jest wygotowanie kolagenu z kości, przez co jest jedynie mocno skoncentrowanym źródłem białka bez dodatkowych składników i walorów smakowych. Bulion kolagenowy nazywany też bulionem kostnym, jest popularny i zalecany z uwagi na liczne korzyści zdrowotne, które są efektem jego spożywania. Rosół klasyczny zawiera zatem znacznie mniej kolagenu, jest bowiem gotowany znacznie krócej, a jego walory smakowe wynikają z dodatku mięsa, warzyw i aromatycznych ziół.

rosół kolagenowy

Wprowadzenie bulionu kolagenowego jako elementu codziennej diety jest sprawdzonym i prostym, ale skutecznym sposobem dla wsparcia ogólnego zdrowia oraz naszego dobrego samopoczucia. Kolagen jako prymarny składnik chrząstki stawowej jest pomocny w utrzymaniu oraz poprawie jej elastyczności i wytrzymałości, co istotnie wpływa na zmniejszenie odczuwanego bólu stawów oraz dyskomfortu związanego z układem kostno-stawowym. Regularne spożywanie bulionu kolagenowego wpływa również pozytywnie na elastyczność i nawilżenie skóry, dzięki czemu przyczynia się do poprawy wyglądu poprzez zmniejszenie widoczności zmarszczek oraz linii mimicznych. Kolagen odgrywa również fundamentalną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia i urody włosów oraz paznokci. Bulion kolagenowy jest również pomocny w procesie odchudzania i redukcji masy ciała, zapewnia bowiem poczucie sytości bez dodatkowych kalorii. Kolagen jest również bardzo istotnym faktorem dla zdrowia oczu.

Bulion kolagenowy dostarcza naszemu organizmowi aminokwasów, które są istotne we wspieraniu układu trawiennego jednocześnie pomagając w łagodzeniu różnych problemów trawiennych. Zawarta w bulionie glicyna pomaga natomiast w istotnej poprawie jakości naszego snu oraz w poprawie nastroju i redukcji lęku. Bulion kolagenowy jest też źródłem potasu i siarki, które są znane z mocy wspomagania detoksykacji komórkowej oraz pozytywnego wpływu na wątrobę. Bulion kolagenowy pomaga równocześnie wzmocnić układ immunologiczny wspomagając ochronę organizmu przed infekcjami, ochrania jelita, będące podstawą zdrowia, ogrzewa organizm, wpływa pozytywnie na zwiększenie szybkości metabolizmu oraz przyrost tkanki mięśniowej, a także wspiera regenerację mięśni po intensywnym treningu. Składniki odżywcze rozpuszczone w bulionie kolagenowym są również bardzo pomocne w redukowaniu i zmniejszeniu objawów stanów zapalnych w organizmie.

Przygotowanie bulionu kolagenowego w domowej kuchni jest procesem, który wymaga czasu i cierpliwości. Samo wykonanie jest banalnie proste. Polega bowiem na umieszczeniu w garnku kości zwierzęcych, które zalewamy wodą. Ocet jabłkowy jest bardzo ważnym składnikiem, który pomaga wygotować kolagen, dlatego warto pamiętać o tym istotnym dodatku. Na smak bulionu kolagenowego wpływa rodzaj wykorzystanych kości, dlatego warto wypróbować różne możliwości i wybrać taką recepturę, która najbardziej przypadnie nam do gustu. Warto kupować kości od zwierząt hodowanych bez użycia antybiotyków ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu otrzymamy bulion bogaty w kolagen, a jednocześnie w pełni zdrowy i ekologiczny.

Bulion kolagenowy

Składniki:
– 1-2 kg kości zwierzęcych
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 3-4 l wody
– 1 porcja warzyw (włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por)
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kości dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać je wodą i dodać ocet. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez minimum 6 godz. (od 6 do 36 godz., im dłużej tym lepiej). Na 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania dodać warzywa oraz przyprawy, które lubimy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lubczyk, itp.), aby nadać odpowiedni smak i aromat naszemu bulionowi. Na samym końcu gotowania dodać sól i pieprz.
Bulion kolagenowy zimny będzie miał konsystencję galaretki. Taki bulion możemy pić samodzielnie, możemy go też dodawać do ulubionego koktajlu lub smoothie. Na bazie takiego mocno skoncentrowanego bulionu możemy też przygotować zupy, sosy, dressingi i inne potrawy.