Kotlety z mielonego mięsa z dodatkiem ryżu

15 lutego 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kotlety z mielonego mięsa to danie tradycyjne i dość popularne. Jednak można zrobić miks z ryżem, który nieco przypomina w smaku farsz do gołąbków. Takie treściwe i odżywcze kotleciki wystarczy już serwować z ulubioną surówką np. z marchewki lub kapusty aby stworzyć samodzielne, sycące danie na obiad lub kolację. Świetnym pomysłem jest też podanie kotletów z sosem grzybowym, przepis znajdziecie TUTAJ

 

składniki:

50 dag mielonego mięsa

pół woreczka ryżu

cebula

2 jajka

majeranek, sól, pieprz, papryka słodka

bułka tarta

olej do smażenia

1/2 łyżeczki mielonego kminku

kotlety z ryżem

Ryż gotujemy na sypko.

Odcedzamy i studzimy.

Kroimy w kostkę drobną cebulę, dodajemy do mięsa, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy, dodajemy ryż.

Panierujemy w bułce tartej na rozgrzanym oleju.