Tortilla z pomidorami i chorizo

15 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kiedy nie mamy czasu na długie eksperymentowanie w kuchni powinniśmy częściej sięgać po sycące i zarazem smaczne szybkie przekąski i dania. Jednym z nich jest pochodząca z Hiszpanii wariacja na temat ziemniaczanej tortilli: dodatek pomidorów i chorizo przełamują mdły smak ziemniaków i dodają pikantności:

składniki:

5 ugotowanych ziemniaków

cebula

12 pomidorków koktajlowych

100 gram kiełbasy chorizo

3 ząbki czosnku

duża szczypta kurkumy

papryka chili

pieprz i sól

olej rzepakowy

 

Jajka rozbić w miseczce, dodać przyprawy. Na oleju przysmażyć drobno pokrojona cebulkę i czosnek, dodać plasterki chorizo i ziemniaki (też w plasterki)  i pomidory. Całość zalać masą jajeczną i smażyć kilka minut po czym delikatnie przewrócić omlet ziemniaczany na druga stronę. Można serwować na zimno lub ciepło z ulubionymi sosami lub ze szczypiorkiem, rozmarynem czy innymi ziołami.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...