Karkówka na obiad – mięciutki karczek!
Karkówka to świetny pomysł na pyszny obiad oraz jako dodatek do chleba. Szczególnie polecana jest do grillowania, przygotowania wędzonek, bitek, kotletów, gulaszu, a także do pieczenia i duszenia.
Karkówka po cygańsku
Składniki:
– 1 kg karkówki
– 3 cebule
– 1 duża papryka czerwona
– 1 szklanka pikantnego ketchupu (250 ml)
– 1/4 szklanki wody
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka cukru
– 2-3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, papryka słodka chilli, majeranek
– mąka do obtoczenia karkówki przed smażeniem (ok. 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i pokroić w cienkie półplastry. Karkówkę przełożyć do miski, każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Całość dokładnie wymieszać, mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godz. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Każdy kawałek karkówki obtoczyć w mące i podsmażać na patelni na złoty kolor z każdej strony. W osobnej misce przygotować sos: połączyć ketchup, sos sojowy, ocet, wodę oraz cukier. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę karkówki, część cebuli oraz papryki i polać połową sosu. Warstwę ułożyć raz jeszcze w taki sam sposób. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 1,5 godz.
Karkówka po myśliwsku
Składniki:
– 1 kg wieprzowego schabu karkowego
– 1 por duży lub 2 średnie
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w grubą kostkę. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć słodką papryką. Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Karkówkę panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Zdjąć mięso z patelni. Dodać pokrojony w talarki por oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. Wlać 2 szklanki wody i ułożyć na wierzchu plastry obsmażonej karkówki. Przykryć pokrywką i dusić 30 min. lub do chwili, gdy karkówka będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W razie potrzeby podlewać wodą.
Karkówka z jabłkiem i porem
Składniki:
– 1,3 kg wieprzowego schabu karkowego, pokrojonego na kotlety
– 60 (4 łyżki) ml oleju
– 60 ml (4 łyżki) sosu sojowego
– 15 ml (1 łyżka) miodu płynnego
– 6 ząbków czosnku
– 2 jabłka, nieobrane, pokrojone na plastry
– 1 por, pokrojony na talarki
Przygotowanie:
Wymieszać olej, sos sojowy i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokryć marynatą plastry karkówki i odstawić na 1 godz. Dno dużej blachy do pieczenia posmarować olejem. Na dnie blachy ułożyć plastry jabłek oraz krążki pora. Na podkładzie z jabłek i pora rozłożyć kotlety. Na kotletach ponownie rozłożyć plastry jabłka i talarki pora. Przykryć blachę folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 60 min. w temperaturze 200 st. C.
Karkówka pieczona na kapuście z ananasem
Składniki:
– 1,5 kg karczku bez kości
– 800 g kapusty kiszonej
– 2 jabłka
– 1 puszka ananasa
– 1/2 łyżki smalcu
– sól, pieprz, majeranek, tymianek
– kminek
– cebula i czosnek
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, majeranek, tymianek. Mięso włożyć do lodówki na 2 godz. Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Kapustę odcisnąć, lekko posiekać na mniejsze części. Cebulę i czosnek posiekać na talarki. Dodać do kapusty. Ananasa i jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę zalać sokiem z ananasa. Kapustą i owocami obłożyć mięso, piec około 2 godz. w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Karkówka z warzywami
Składniki:
– 0,6 kg karkówki wieprzowej
– 6 cebul
– 2 ząbki czosnku
– 1 nieduża pietruszka i marchewka
– kawałek selera
– 1 pomidor świeży lub z zalewy
– odrobina tymianku
– papryka czerwona
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju na złoty kolor. Warzywa i cebulę z czosnkiem pokroić w dowolny kształt. Podsmażyć cebulę i resztę warzyw z przyprawami. Mięso i warzywa piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 2 godz.
Artykuł powstał przy współpracy z serwisem Przyprawomat.pl
zobacz również:
Łopatka na obiad – różne przepisy na szybko
Pesto – 7 super przepisów na domowe pesto!
Różne sposoby na młodą kapustę
Co na letni obiad?