Mini pizze drożdżowe
Kto z nas nie lubi pizzy? Pizzę kocha cały świat. To najczęściej zamawiane na wynos danie, ale wcale nie musimy udawać się do pizzeri ani czekać na dostawcę, bo możemy bardzo łatwo przygotować we własnym domu mini pizze i zjeść na ciepło albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. To też świetne danie na domówkę, na piknik, na spotkanie ze znajomymi, garden party czy inną okazję. Przygotowując je można skorzystać z podanej tu listy składników, ale jak to z pizzą bywa – każdy ma swoje ulubione dodatki.
Składniki:
- 200 g maki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 75 ml mleka,
- 1 jajko,
- płaska łyżeczka soli,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 nieduża cebula,
- 4 pieczarki,
- oliwa do smażenia,
- 6 czarnych oliwek,
- 4 plastry salami (ewentualnie szynki, boczku),
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i podgrzanym mlekiem. Mleko nie może być gorące, ponieważ wtedy drożdże się sparzą i ciasto nie wyrośnie. Można domieszać łyżkę mąki i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować”. Do mąki wbić jajko, dodać sól i zioła prowansalskie oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając bawełnianą lub lnianą ściereczką. Niecierpliwi mogą od razu uformować z niego krążki i położyć na blasze do pieczenia, przykrywając ściereczką i pozostawiając do podrośnięcia. W tym czasie należy obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie razem z posiekanymi pieczarkami. Krążki z ciasta posmarować koncentratem pomidorowym i nałożyć dodatki: salami, kukurydzę, pokrojone w krążki oliwki, cebulkę z pieczarkami lub inne, wybrane przez nas. Piec około 25 minut.
Co jest Waszym ulubionym dodatkiem na pizzy?