Szybki deser z bitej śmietany z owocami
Artykuł zewnętrzny
Deser z kremówki i owocowej galaretki to imprezowy hit! Łatwy do przygotowania, puszysty i uwaga – nieprzesłodzony. Zachwyci zwolenników łakoci o mniejszej zawartości cukru. Sprawdzi się w karnawale, na dziecięcym party, na przyjęciu o każdej porze roku. Latem przyjemnie ochłodzi imprezowiczów, a zimą wniesie trochę egzotyki do naszego klimatu.
Składniki:
– 500 ml śmietany kremówki,
– fix do śmietany,
– galaretka owocowa, np. gruszkowa,
– 2 banany,
– 1-2 kiwi.
Przygotowanie:
Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Można użyć całkowicie stężałej lub jeszcze tężejącej, ale nie ciepłej. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać fix. Następnie dodać galaretkę i zmiksować na gładką masę. Zblendować owoce na mus. Szklane pucharki napełnić kremem z bitej śmietany i polać musem, ewentualnie podać mus na spodzie lub nałożyć warstwami naprzemiennie mus i śmietanę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Jakie desery rządzą na Waszych imprezach?