Zimowa surówka z kapusty kiszonej

17 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Surówki doskonale wzmacniają nasza odporność, dostarczając nam dużych ilości witamin. Jednym ze skarbów naszej kuchni jest kapusta kiszona. Soczysta, pełna witaminy C i dobroczynnych bakterii Lactobacillus oraz zwalczających niepożądane mikroorganizmy fitoncydów. W dodatku niskokaloryczna, jeśli do surówki nie dodamy cukru, a w naszej propozycji całą słodycz zawdzięczamy jabłkom i żurawinie, która jest kolejnym produktem wspomagającym naszą odporność w tym trudnym czasie.

 

Składniki:

– 200 g kapusty kiszonej,
– 1/2 małej cebuli,
– 1/2 jabłka,
– 30 g suszonej żurawiny,
– 1 łyżeczka natki pietruszki.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną posiekać. Nie należy jej odsączać. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żurawinę posiekać dużym nożem lub tasakiem na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dodając suszoną natkę pietruszki. Odstawić na trochę, aby smaki się połączyły, a żurawina nasiąkła. Surówkę można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Z czego robicie swoje ulubione surówki?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺