Kisiel marchewkowy z owocami i przyprawami
Czy wiecie, że marchew to nie tylko bogactwo beta-karotenu, czyli witaminy A? Zawiera także witaminy B, C, E i K oraz cenne dla naszego zdrowia antyutleniacze, które powstrzymują zbyt szybkie starzenie się organizmu. Jest podstawą diety wegetariańskiej, poleca się ją także w żywieniu dzieci i osób chorych. Mimo słodkiego smaku jest niskokaloryczna, więc nie muszą się jej obawiać osoby będące na diecie. Dba też o nasze zęby i dziąsła, prawidłowy skład krwi, układ krążenia, trawienie oraz dobry wzrok. W sezonie letnim dodatkowo podtrzymuje piękny efekt opalenizny. Dlatego warto jeść ją jak najczęściej!
Dziś polecamy kisiel marchewkowy – pyszną i zdrową alternatywę dla sklepowych gotowców:)
Składniki:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml wody
świeży sok z marchwi – 200 ml
sok z pomarańczy – 150 ml
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z grejpfruta
owoce i przyprawy do smaku – wg gustu (np. gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, kurkuma, borówki, jagody, jeżyny, maliny itp.)
Przygotowanie:
Do wody i soku z grejpfruta dodać mąkę ziemniaczaną, całość wymieszać. Sok z marchwi i pomarańczy postawić na wolnym ogniu, dodać miód. Doprowadzić powoli do wrzenia i wówczas wlać uprzednio rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając. Rozlać do pucharków lub miseczek dodając ulubione przyprawy i świeże owoce.
Smacznego!
Dajcie znać w komentarzach, jakie macie inne pomysły na pyszne dania z marchewką w roli głównej!