Czekoladowe jajka z serkiem

29 grudnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 tabliczki gorzkiej czekolady

silikonowa foremka w kształcie połówek jajek ( można je zakupić przez internet)

nadzienie: 1 serek philadephia, 125 gram serka mascarpone, 150 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru,

krem z cytryny: 70 gram cukru, 70 ml soku z cytryny, 2 jaja, 50 gram masła

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nabierać po łyżeczce i wlewać do każdej połówki silikonowej, rozprowadzić dokładnie po formie. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła, ale po zastygnięciu powtórzyć ten sam proces, aby jajka była trwałe. Wyjąć teraz jajka z foremek, każde jajko napełnić masą serową a następnie kremem cytrynowym tworzac białko i żółtko. Wstawić ponownie do lodówki.

 

Nadzienie wykonanie:  śmietankę 30 % ubić z cukrem pudrem, serem połączyć z mascarpone i dodać bitą śmietanę. Wymieszać.

 

Krem: wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować, aby masa zgęstniała, cały czas mieszając, powinien powstać jednolity krem, Wstawić do lodówki.