Wpływ piwa na zdrowie — czy zawsze jest on negatywny?
Temat wpływu piwa na zdrowie budzi wiele emocji — zwolennicy tego trunku zwracają uwagę m.in. na obecność witaminy B, przeciwnicy „obwiniają” je za powodowanie otyłości brzusznej. Przekonaj się, jaki wpływ na organizm może mieć spożywanie tego popularnego napoju alkoholowego.
Negatywne skutki regularnego spożywania
Piwo jest nie tylko pełne tzw. pustych kalorii (1 litr piwa to ok. 700 kcal), ale zawiera także sporą ilość cukru (np. słodu jęczmiennego), dlatego spożywane w większych ilościach może prowadzić do przybierania na wadze, a w konsekwencji — do chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca typu II.
Istnieje także zależność między regularnym piciem piwa a cholesterolem — nawyk ten może się przyczyniać do wzrostu poziomu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz triglicerydów we krwi. Czym to skutkuje? Obydwa parametry wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia problemów kardiologicznych, w tym większej zapadalności na choroby niedokrwienne serca, udary i zawały. Ponadto specjaliści twierdzą, że piwo może obciążać organy i upośledzać prawidłowe działanie najważniejszych narządów ciała, takich jak nerki, żołądek czy wątroba.
Prozdrowotne właściwości piwa — czy to możliwe?
Ostatnio mówi się coraz częściej o korzyściach wynikających z umiarkowanego sięgania po ten popularny napój. Lekarze zauważają, że spożywany w małych ilościach może… obniżać cholesterol. Co ciekawe, alkohol ma wpływ na rozrzedzanie krwi, a tym samym może wykazywać działanie przeciwzakrzepowe.
Piwo — zwłaszcza to produkowane tradycyjnie, nie przemysłowo — faktycznie jest źródłem witamin z grupy B oraz cennych minerałów: zawiera wapń, żelazo, potas i sód, a nawet magnez. Warto jednak pamiętać, że proces pasteryzacji pozbawia je tych cennych składników odżywczych.
Ze względu na zawartość witamin z grupy B piwa — a konkretnie drożdże piwne — wykazują dobroczynne działanie na włosy i skórę. Napój ten jest popularnym składnikiem szamponów o działaniu przeciwłojotokowym oraz odżywek i płukanek. Używane jest także wspomagająco, gdy wokół ust pojawią się tzw. zajady.
Pamiętajmy jednak, że pozytywne działanie piwa na organizm może wynikać z okazjonalnego i odpowiedzialnego spożywania go w umiarkowanych ilościach — wyłącznie przez osoby dorosłe, których stan zdrowia nie wyklucza picia alkoholu.