Tarta z łososiem i szpinakiem – przepis krok po kroku
Tarta, jedna z najpopularniejszych potraw Francji, składa się z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego i nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację, gdyż jej przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe, a składniki można dowolnie łączyć i wybierać te, które lubimy najbardziej. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną tartę wytrawną, która być może zapoczątkuje Twoją przygodę z tym daniem lub całą kuchnią francuską.
Składniki:
250 g maki pszennej
130 g masła
3 żółtka
2 jajka
40 ml mleka
250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
150 g wędzonego łososia
120 g sera ricotta
400 ml śmietany 30%
150 g sera żółtego
ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz rozdrobnione masło. Po wymieszaniu, dodajemy 1 żółtko, mleko i szybko zagniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie, smarujemy formę o średnicy 24 cm masłem i posypujemy odrobiną mąki. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je, a następnie umieszczamy w formie, tak, by zakrywało całe jej dno oraz boki. Widelcem nakłuwamy ciasto, a następnie, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut.
Zanim jednak włożymy formę do piekarnika, na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia oraz wysypujemy fasolę. Po upływie 20 minut, zdejmujemy je i pieczemy bez przykrycia przez następne 5 minut.
Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu wyparowania wody. Dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, 2 żółtka oraz 2 jajka. Na upieczone wcześniej ciasto, przekładamy szpinak, dodajemy serek ricotta, kawałki wędzonego łososia oraz starty ser żółty. Wierzch polewamy masą ze śmietany i jaj. Tarte należy piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.