Tarta z łososiem i szpinakiem – przepis krok po kroku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Tarta z łososiem i szpinakiem – przepis krok po kroku

22 maja 2020, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Tarta, jedna z najpopularniejszych potraw Francji, składa się z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego i nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację, gdyż jej przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe, a składniki można dowolnie łączyć i wybierać te, które lubimy najbardziej. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną tartę wytrawną, która być może zapoczątkuje Twoją przygodę z tym daniem lub całą kuchnią francuską.  

 

 
Składniki: 

250 g maki pszennej
130 g masła
3 żółtka
2 jajka
40 ml mleka
250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
150 g wędzonego łososia
120 g sera ricotta
400 ml śmietany 30%
150 g sera żółtego
ząbek czosnku
sól, pieprz

 

Przygotowanie:  

Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz rozdrobnione masło. Po wymieszaniu, dodajemy 1 żółtko, mleko i szybko zagniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie, smarujemy formę o średnicy 24 cm masłem i posypujemy odrobiną mąki. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je, a następnie umieszczamy w formie, tak, by zakrywało całe jej dno oraz boki. Widelcem nakłuwamy ciasto, a następnie, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut.
Zanim jednak włożymy formę do piekarnika, na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia oraz wysypujemy fasolę. Po upływie 20 minut, zdejmujemy je i pieczemy bez przykrycia przez następne 5 minut.

Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu wyparowania wody. Dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.  

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, 2 żółtka oraz 2 jajka. Na upieczone wcześniej ciasto, przekładamy szpinak, dodajemy serek ricotta, kawałki wędzonego łososia oraz starty ser żółty. Wierzch polewamy masą ze śmietany i jaj. Tarte należy piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...