Botwinka – różne pomysłowe przepisy na dania i potrawy

21 maja 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj na tapetę bierzemy botwinkę, a właściwie buraki, bo to one są głównym składnikiem.Botwinka to danie, które przygotowuje się z młodych liści oraz korzeni buraka z dodatkiem śmietany, szczypiorku lub ziemniaków. Wiosna to idealny czas na przygotowywanie botwinki, ponieważ wtedy buraczki są jeszcze miękkie oraz delikatne, a korzenie małe. Z kolei liście posiadają najwięcej aromatu i pysznie smakują. Zobaczcie co warto wiedzieć o burakach oraz poznajcie ciekawe przepisy na botwinkę.

0botwinka

Co nieco o buraku

Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.

aaa

Jest w nim prawie cała tablica Mendelejewa. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę. Działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki dużej zawartości antocyjanów buraki są zalecane jako profilaktyka przeciw chorobom nowotworowym oraz wspomagająco podczas samego leczenia. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych.

sałatka z botwinki

Buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika. Obecna w burakach betaina zwiększa odporność organizmu i chroni jelita oraz ma właściwości regenerujące wątrobę. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.

Buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej. Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.

botwinka2

Barszcz botwinkowy

Składniki:
  • pęczek młodych buraczków z liśćmi
  • pęczek koperku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 burak zeszłoroczny
  •   pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • kwasek cytrynowy
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
Przygotowanie: Buraczki wraz z liśćmi dokładnie umyć i drobno pokroić. Z marchewki, pietruszki, selera ugotować wywar warzywny. Ugotowane warzywa usunąć, do wywaru dodać pokrojone młode buraczki i zeszłoroczny burak przekrojony na pół (w celu uzyskania bardziej intensywnego koloru). Gotować około 15 min. Dodać drobno pokrojony koper i mąkę rozrobioną z małą ilością wody. Chwilę gotować. Przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Podawać z połówkami ugotowanego jajka lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i okraszonymi smażoną słoninką lub boczkiem.
botwinka4

Krem botwinkowy

Składniki:
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki (razem z buraczkami)
  • 1/2 brokuła
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonej
  • zmielonej kolendry
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g sera camembert lub brie.
Przygotowanie: Zagotować bulion. Z botwinki odciąć same korzonki, pozostawiając buraczki. Bardzo dokładnie opłukać, szczególnie przy końcach. Grubo posiekać i włożyć do gotującego się bulionu razem z różyczkami opłukanego brokuła. Gotować przez 10 min., dodać ugotowane ziemniaki, świeżą i mieloną kolendrę. Zmiksować na gładki krem i wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietankę kremową, podgrzać i doprawić solą oraz pieprzem. Gorącą zupę wlać do kubków lub talerzy, dodając pokrojony na kawałki ser. Udekorować kleksami śmietanki i świeżą kolendrą lub koperkiem i kilkoma startymi buraczkami.
botwinka33

Tradycyjny barszcz czerwony

Autor: Adrianna Kaczuba

Składniki:
-1 kg buraków
-kwaskowate jabłko
-marchewka
-pietruszka
-kawałek selera
-4-5 ząbków czosnku
-cebula
-sok z 1/2 cytryny
-5-6 grzybków suszonych

Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać na kilka godzin 1 szklanką wody. Gotować około godziny w tej samej wodzie. Umyć, orać i pokroić w dosyć cienkie plasterki buraki, dodać pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalać 2 litrami wody, wsypać 1 łyżkę soli i gotować (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlać z jarzyn, podgrzać, dodać około szklanki wywaru z grzybków, posłodzić, posolić, ewentualnie dodać sok z cytryny i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy prawie 2 litry barszczu.

barszczyk

Na zakwasie

Co kupić?

  • mięso lub kości na bulion
  •  pęczek botwinki
  • szklanka zakwasu z buraków
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • płatki chili
  • ziemniaki 2-3 sztuki
  • koperek
  • śmietana

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowaniu bulionu z kośćmi oraz pokrojonymi warzywami. Zupę gotujemy przez pół godziny, a następnie dodajemy pokrojoną botwinkę oraz zakwas. Teraz musisz uważać, aby zupa nie zaczęła wrzeć, w odpowiednim czasie wyłącz ogień i dodaj śmietanę zahartowaną z zupą. Na sam koniec wrzucamy koperek oraz przyprawy.

botwinka2

Chłodnik z botwinki

SKŁADNIKI: 

  • duży pęczek botwinki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • ogórek
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3 duże jogurty naturalne
  • 1 duży kubek kefiru
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Botwinkę umyć, oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić. Dodać resztę warzyw. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

chłodnik

Młode buraczki po koreańsku

Składniki:
  •  40 dag młodych buraczków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • szczypta mielonej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ziaren sezamu.
Przygotowanie: Buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słomkę, dodać ocet, wymieszać, odstawić. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać buraki i pozostałe składniki, wymieszać, smażyć 5 min. i podawać.

Sałatka letnia z botwinką

  • botwinka
  • jajka
  • pomidor
  • ogórek
  • majonez
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Najważniejsza część to łodyżki, jednak ja dodaję też lekko obgotowane liście (powiedzmy 3/4 łodyg i 1/4 liści). Po ugotowaniu kroimy na małe kawałki. Jajka gotujemy i kroimy w ćwiartki. Ogórka i pomidora kroimy. Całość mieszamy, dodajemy majonez, skrapiamy dość obficie sokiem z cytryny. Opcjonalnie solimy i pieprzymy do smaku.

file1281291296

Sałatka z liści botwinki z pomidorem i parmezanem

  • liście z dwóch pęczków boćwiny
  • pół kalarepy startej na tarce
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, młody czosnek – dwa ząbki posiekany
  • starty parmezan wedle uznania
  • pomidor malinowy
  • opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, dodajemy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, doprawiamy do smaku, posypujemy startym parmezanem.

SAŁATKA Z BOĆWINY

Sałatka z botwinki i truskawek

  • 30 dag młodziutkich liści botwinki bez łodyg
  • 20 dag truskawek
  • 1 łyżka prażonych orzeszków pistacjowych
  • Sos: 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju (z pestek winogron lub lniany)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Liście botwinki przebrać i opłukać. Truskawki pokroić, połączyć z botwinką, posypać orzeszkami. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 min. do nabrania smaku.
Appetito---Strawberry-beet-salad | Pangcouver

Bruschetta ze szpinakiem i botwinką

Składniki:

  • 200g szpinaku mrożonego
  • ciabatta (ew.kromki czerstwego chleba)
  • 2 pęczki botwniki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera lazur
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 12 minut. Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy. Na patelni grilowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.

zobacz również:

  1. Dlaczego warto jeść truskawki?

  2. Oczyszczające maseczki truskawkowe

  3. 10 najbardziej korzystnych produktów dla serca

  4. Dieta bogatoresztkowa