Chrzan właściwości, zastosowanie i przepisy na dania z chrzanem

11 października 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Idą święta więc pora przypomnieć Wam o ważnym składniku. Chrzan – ostry, charakterystyczny i wciąż niedoceniany. Przygotowałam dla Was kilka niezbędnych informacji na jego temat oraz ciekawe i przepyszne przepisy z jego udziałem.

chrzan tarty

Co nieco o chrzanie

Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy).

Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz  fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. A sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną. Chrzan niewątpliwie dodaje też smaku. W kuchni ma zastosowanie przyrządzaniu surówek, sosów oraz napojów. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek. To warzywo ma też nieocenione wartości zdrowotne- działa przeciw bakteryjnie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

chrzan2

Jak zrobić domowy chrzan?

 dodał: czekoladka
  • ½ kg bulw chrzanu (najlepiej jednoroczne)
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • gorąca woda

Wykonanie:

Chrzan obrać ze skórki. Do miseczki wlać ocet winny i zetrzeć do niego chrzan na tarce o drobnych oczkach. Wlać kilka łyżek gorącej wody, by chrzan był nieco wilgotny. Doprawić odrobiną soli i cukru i w razie potrzeby sokiem z cytryny. Gotowy chrzan przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Świetnym sposobem na to, by nie łzawiły nam oczy podczas tarcia chrzanu jest zamoczenie go na godzinę w zimnej wodzie.

Pamiętajcie też, że tak przygotowany chrzan przechowujemy tylko i wyłącznie w lodówce, nie należy go gotować! Straci on wtedy swe właściwości i nie będzie ostry.

Chrzan oprócz walorów smakowych posiada również właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie, pomaga w leczeniu kataru i zatok. Działa przeciwwirusowo i pomaga w trawieniu. Łagodzi bóle kręgosłupa oraz bóle reumatyczne. Badania wykazały, że chrzan ma silne działanie antynowotworowe. To prawdziwy skarb!
W kosmetyce zaś to świetny sposób na piegi.

To źródło witamin: A, B6, K, C i E, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, cynku, fosforu oraz kwasów tłuszczowych.

chrzan3

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

dodał: Redakcja

  •  dwa białe barszcze z torebki
  • średni słoik chrzanu tartego
  • 200 ml śmietanki kremówki rzadkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • biała kiełbasa dobrej jakości
  • sól, pieprz majeranek
Przygotowanie:
Zupę przygotować jak na opakowaniu, do wrzącej zupy dodać kiełbasę białą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pod koniec gotowania dodajemy chrzan i czosnek oraz śmietankę, przyprawiamy do smaku, Najlepiej smakuje na drugi dzień.
zupa

Kotlety mielone z chrzanem

 dodał: Babciagramolka
  • 0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka średniej wielkości
  • mleko do namoczenia bułki
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżeczek chrzanu

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Rozdrobnić. 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto. Mięso wyrobić z połową podsmażonej cebuli, bułką, jajkiem. Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi. Formować kotlety (z tej porcji wychodzi 6 sztuk). Na każdy kotlet nałożyć chrzan, uformować kotlet wokół niego i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku. Chwilę dusić.
Podawać z ziemniakami puree, obłożone pozostałą podsmażoną cebulką . Podałam z surówką z kiszonych ogórków.

mieso z dipem

Sos chrzanowy

Co kupić?

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy, tak aby powstała gęsta masa. Trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone.

pasta

Sos tatarski z chrzanem

Składniki:

  • garść marynowanych grzybków
  • 2 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • 1/4 obranej cebuli
  • szczypiorek – pół natki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, grzybki oraz cebulę należy pokroić w kostkę. Następnie należy posiekać natkę pietruszki oraz szczypiorek. Teraz wszystko dokładnie ze sobą zmieszaj i dopraw do smaku.

dip33

Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym

 dodał: doprawionefantazja

Składniki

  • 3 jajka
  • 6 plastrów szynki drobiowej
  • ok. 50 g kiełków brokuła lub innych
  • szczypiorek

Na sos chrzanowy:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180g)
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (lub pół twardo jeśli wolisz), obierz z łupinek i przekrój wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułóż szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Zwiąż całość szczypiorkiem i udekoruj odrobiną sosu chrzanowego.

jajka

Buraczki z chrzanem

Co kupić?

  • 2 łyżki majonezu
  • słoik buraczków konserwowych
  • 2 łyżki chrzanu
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraczki trzemy na tarce lub kupujemy już gotowe w wiórkach. Następnie wszystko ze sobą mieszamy i gotowe.

chrzan4

Surówka z pomarańczą i chrzanem

Co kupić?

  • 5 jabłek
  • 60 g tartego chrzanu
  • pomarańcza
  • 4-5 łyżek soku cytrynowego
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy środek. Następnie trzemy jabłka na tarce i skrapiamy sokiem z cytryn i mieszamy z chrzanem. Pomarańcze należy najpierw sparzyć a następnie zetrzeć skórkę. Teraz wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

chrzan6

Chrzanowe roladki z szynką

 dodał: doprawionefantazja

składniki:

  • pikle lub inne ulubione warzywo np, papryka
  • kilka dużych plasterków szynki
  • 200g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Ser rozdrabniamy widelcem i łączymy razem z jogurtem i chrzanem tak aby miało nie za rzadką konsystencję. Dodajemy szczypiorek i przyprawy.
Rozkładamy płaty szynki, każdy smarujemy ok.0,5 centymetrową warstwą
serka na to z brzegu układamy pikle i zwijamy jak roladę. Gotowe
kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy schłodzone.

chrzan7

Śledź gruszkowo-chrzanowy

Składniki :

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4  płaty śledzia  –   w oleju
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki  grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Ugotować  ziemniaki , odcedzić  . W trakcie ich gotowania  obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej  1 gruszkę . Wymieszać , gruszkę , chrzan, śmietanę, majonez.  Drugą gruszkę przekroić na pół i obgotować lekko w małej ilości wody. Wyjąć .Ostudzić. Doprawić  sos pieprzem, szczyptą soli i  cukru. Śledzia  ułożyć na  części sosu. Obok  wyłożyć gorące ziemniaki i połówkę gruszki. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem ( grubo mielonym ). Udekorować koperkiem. Resztę sosu podać osobno.

sledzie

Żeberka z chrzanem

Co kupić?

  • Żeberka wieprzowe wędzone 1 kg
  • Woda 1,5 litra
  • Marchew 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka owoców jałowca
  • 4 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Wodę gotujemy z dodatkiem soli, pieprzy oraz jałowca. Następnie wrzucamy do garnka żeberka i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy żeberka zaczną dochodzić dodajemy starte warzywa. Podajemy z sosem warzywnym oraz chrzanem

muesko

Hummus chrzanowo – buraczany

Co kupić?

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu konserwowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Blendujemy wszystkie składniki oraz sól i pieprz. Powinna nam powstać gęsta masa. Podawaj z ulubionymi warzywami.

chrzan88

Żurawinowa ćwikła z chrzanem

dodał: Babciagramolka

Składniki :

  • 1 średni buraczek ćwikłowy
  • 10 dag tartego chrzanu
  • Sól
  • Miód płynny
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły. W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ). Buraczki ugotować do miękkości w łupinach. Obrać. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .

buraki

zobacz również: