Żeberka w miodzie – przepis krok po kroku
Ten słodko – słony sposób na przygotowanie żeberek może być świetnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Smak mięsa wzbogacony jest słodką nutką, więc dla każdego, kto lubi wieprzowinę może być to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej potrawy.
Składniki (na 2 – 4 porcje):
1 kg żeberek wieprzowych
4 łyżki miodu (płynnego)
3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli i pieprzu
1 łyżka papryki ostrej w proszku
Przygotowanie:
Mięso kroimy, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę – w misce mieszamy ze sobą olej, miód, wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie, można włożyć je również do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Żeberka można przygotować na dwa sposoby: upiec je lub dusić.
Do tych pierwszych, potrzebować będziemy woreczków do pieczenia, do których włożymy mięso. Następnie, należy włożyć je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez godzinę. Po 45 minutach warto przeciąć woreczek, by mięso zarumieniło się.
By udusić żeberka, należy rozgrzać na głębokiej patelni 2-3 łyżki oleju, a następnie podsmażać mięso ułożone kością do góry przez kilka minut. Następnie przewracamy mięso kością do dołu, dodajemy marynatę, zmniejszamy ogień i dusimy około 1-1,5h, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Tak przygotowane żeberka idealnie pasować będą, na przykład, do ugotowanych ziemniaków ze świeżą surówką.
Smacznego!