Owsianka różne przepisy na słodko i słono

13 czerwca 2020,
dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Dla niektórych owsianka to smak dzieciństwa lub ulubiona wersja śniadania, inni z kolei są jej zdecydowanymi przeciwnikami. Nie ma jednak wątpliwości, że jest ona nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca, gdyż hamuje głód na długi czas. Dodatkowo, przygotowuje się ją bardzo szybko i istnieje wiele sposób, jak urozmaicić jej smak. Płatki owsiane gotować można zarówno na mleku, jak i wodzie i dzięki temu można ograniczyć jej kaloryczność i będzie odpowiednia dla osób, które nie mogą spożywać nabiału. 

Owocowo – orzechowa 

Na tarce ścieramy jedno, średnie jabłko, następnie w plastry kroimy banana. Do ugotowanych płatków owsianych dodajemy owoce oraz orzechy – włoskie, migdały w płatkach, nerkowca lub laskowe. Dla smaku, całość możemy posypać szczyptą cynamonu lub dodać nasion chia i wiórki kokosowe.  

Pieczona z masłem orzechowym  

Mieszamy ze sobą 1 szklankę płatków owsianych, pół szklanki mleka, pół szklanki jogurtu, 1 jajko i łyżkę cukru lub miodu. Do całości dodajemy banana, 1 łyżkę masła orzechowego, garść pokrojonych orzechów i 3 kostki gorzkiej czekolady. Następnie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wcześniej przygotowaną masę przekładamy do kokilek lub innych żaroodpornych naczyń. Na wierzch kładziemy plasterki banana i pieczemy przez 20-30 minut.  

 

Kawowa  

Do wody lub mleka, w której gotować będziemy nasze płatki, dodajemy 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej. Po zagotowaniu, dodajemy łyżeczkę cukru, a na wierzch kładziemy pokrojoną w kostkę lub plastry pomarańcz. Czyż nie jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy zwykle o poranku są zabiegani i chcą połączyć swoją poranną kawę od razu ze śniadaniem?

Rozgrzewająca  

Do wody lub mleka dodajemy 2 łyżeczki przyprawy korzennej oraz odrobinę startego wcześniej na tarce imbiru, a następnie wsypujemy płatki. Po zagotowaniu, dodajemy pomarańcz, pokrojone jabłko, nasiona chia, a całość posypujemy szczyptą cynamonu. Dla smaku można dodać też szczyptę wanilii.  

zobacz również:

Poranny koktajl na śniadanie na bazie awokado

10 pomysłów na wegańskie śniadanie

Lunchbox – praktyczny sposób na drugie śniadanie w pracy

Pomysł na słodkie francuskie śniadanie

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.