Kawior to potrawa wykwintna o specyficznym smaku. Zwolennicy uważają go za luksus, a w swoim składzie zawiera białko oraz kwasy tłuszczowe. Kawior posiada również swoje minusy jakim jest cholesterol czy sód. Jak wiadomo wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Zobacz jak kawior wpływa na nasz organizm i jakie posiada właściwości.
Co nieco o kawiorze
Kawior to nic innego jak ikra solona z Morza Czarnego lub Morza Kaspijskiego. Dokładnie pozyskuje się go od bieługi ( gatunek wędrownej, anadromicznej ryby z rodziny jesiotrowatych ) i jest to najdroższy kawior na świecie. Ikra ma duże jajka a jej barwa mieni się od jasnoszarej do czarnej. Zaraz po ikrze od bieługi plasuje się ikra jesiotra rosyjskiego. Ta z kolei ma barwę jasnobrązową lub brązową a jajka są nieco mniejsze. Ikrę zdobywa się też od innych gatunków jesiotra bądź ryb łososiowatych.
Kawior może występować w kilku postaciach. Znajdziesz niepasteryzowany lub pasteryzowany. Należy pamiętać, że ten proces bardzo niszczy jakość kawioru oraz jego wartość. Popularnym gatunkiem jest kawior czerwony pochodzący od łososia i stanowi zamiennik tych droższych. Co ciekawe w dzisiejszych czasach kawior spożywają raczej zamożni ludzi, a w czasach starożytnych był to przysmak biedniejszego społeczeństwa. Dawniej zajadali się nim głównie rybacy podczas ich łowienia. Dopiero Iwan IV rozpowszechnił kawior jako danie luksusowe.
Kiedyś ryby musiały być zabijane dla pozyskania kawioru, dzisiaj natomiast ryby dostają hormony na owulację po czym czeka się na wytworzenie ikry. Istnieje też inny sposób, mianowicie naciskanie odpowiedniego mięśnia a następnie wypuszczenie ryby z powrotem do wody.
Właściwości zdrowotne
Największą zaletą kawioru jest jego duża zawartość białka, bo aż 26g na 100 g kawioru. Ponad to znajdziesz w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności omega-3. Wpływa to na nasze serce, poprawia pracę tętnic, zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów, cukrzycy i nowotworów. W kawiorze nie zabrakło również witamin oraz składników mineralnych. Wystarczy zjeść jedynie 100 g kawioru, aby aż ośmiokrotnie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12. Z pewnością poprawi to proces tworzenia czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Dobrą wiadomością jest fakt, że kawior mogą spożywać wegetarianie, aby uzupełnić szereg witamin.
Ikra to świetne źródło selenu oraz żelaza, co korzystnie wpływa na odporność naszego organizmu oraz oczyszcza go z toksyn. Dodatkowo selen jest potrzebny do transportu tlenu dzięki czemu chronimy nasz organizm przez niedokrwistością. Na sam koniec trzeba powiedzieć o witaminie A, która poprawia nasz wzrok i chroni przed wszelkimi chorobami a także, opóźnia proces starzenia się skóry.
Kawior nie dla każdego
Kawior to potrwa, która bardzo często wywołuje reakcje alergiczne, więc w szczególności dzieci oraz osoby zmagające się z alergiami nie powinny go spożywać. Niestety kawior nie nadaje się również dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz cierpiącymi na choroby nerek a także z wysokim cholesterolem. Również kobiety w ciąży muszą odmówić sobie tego rarytasu, ponieważ kawior może zawierać rtęć, a ta z kolei szkodzi dziecku.
Ważne ! Niestety kawioru nie można spożywać w dużych ilościach, ponieważ spowoduje to zatrzymanie się wody w organizmie a tym samym powstawanie obrzęków i odkładanie się cholesterolu.
Rytuał podania
Skoro kawior jest jedną z droższych potraw, to i podanie wymaga pewnej finezji i rytuałów. Zazwyczaj podaje się go w misce, ale nie byle jakiej bo kryształowej a w dodatku zanurzonej w pokruszonym lodzie. Następnie nakłada się kawior na pieczywo, ale sztućcami wykonanymi ze złota, masy perłowej a nawet kości słoniowej. Wszystko po to , aby jak najlepiej zachować walory smakowej. Kawior delikatnie się przegryza i rozprowadza po podniebieniu a następnie popija białym winem, wódką lub szampanem. Można jeść kawior również z pieczywem, czy ziemniakami lub owocami morza.
Jajka po carsku z kawiorem podane w skorupce
składniki:
- 4 spore jajka
- łyżka mielonego szczypiorku
- 1/2 łyżki świeżego masła
- 2 łyżki stołowe czarnego kawioru
- 2 łyżki stołowe czerwonego kawioru
- kilka grzanek z chałki
Przygotowanie:
Jajka ugotować na półmiękko, delikatnie odciąć czubki (nie stłuc skorupek) i wyjąc całą zawartość jajka. Zmiksować ją z masłem, doprawić do smaku solą, dodać szczypiorek. Skorupki jaja wypełnić do połowy przygotowaną masa a resztę uzupełniać na przemian czarnym i czerwonym kawiorem, podawać z grzankami.
Naleśniki z kawiorem
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
Przygotowanie:
Mozaika z kawioru i awokado
8 łyżek gęstego jogurtu
czarny kawior
drobno posiekany szczypiorek
sok z 1 cytryny
grzanki z ciemnego pieczywa.
Przygotowanie:
Jajka z kawiorem
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 60 g czarnego kawioru
- ¼ marynowanej papryki
Sos:
- 4 ogórki konserwowe
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 średnia cebula
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól i biały mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka obieramy, przekrój na polówki. Na co drugiej połówce układamy po 10 g kawioru, na pozostałych plasterek papryki. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, groszek osączamy z zalewy. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
zobacz również:
Krewetki – różne sposoby przyrządzania
Jak podawać owoce morza – frutti di mare ?
Dieta Okinawa – sekret długowieczności
Dania z grilla – różne przepisy