Słyszeliście kiedyś o amarantusie? Brzmi trochę kosmicznie prawda? W skrócie jest to roślina uprawna a jej historia zaczyna się ponad 5000 lat temu. Już Majowie i Aztekowie uprawiali amarantus na swoich polach i nawet myśleli, że jest święta. Wykorzystywali ją jako warzywo, czy energetyczny składnik dla biegaczy i wojowników. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie.
Co nieco o amarantusie
Jak już wspomniałam jest to roślina uprawna należąca do gatunku szarłatowatych. Najczęściej można go spotkać w Azji i Ameryce. Jej smak jest delikatnie orzechowy. Zawiera on mnóstwo białka i aminokwasów. Ziarna rośliny są lekkostrawne i świetnie nadają się przy zaparciach u dzieci i wszelkich problemach żołądkowych. Ponad to amarantus obniża wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejsza stany zapalne. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca czy nowotwory.
Amarantus zawiera mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych i składników mineralnych. Znajdziesz w nim magnez, wapń i żelazo. Nie zabrakło też manganu i selenu. Dzięki temu roślina jest zalecana dla anemików oraz jako doskonale źródło wapnia zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Co ciekawe amarantus nie zawiera glutenu więc doskonale sprawdzi się u osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, nietolerancją laktozy czy celiakią.
Zastosowanie w kuchni
Amarantus jest ogólnodostępny i znajdziesz go w postaci mąki, płatków, nasion, ziaren, oleju czy poppingu. Jest również częstym składnikiem pieczywa, batoników i cukierków. Doskonale sprawdzi się jako składnik placków, naleśników, herbatników, ciast, kotletów, jogurtów i sałatek a także wielu innych. Jak widzicie najlepiej łączy się ją z innymi zbożami. Ziarna gotuje się klasycznie jak ryż czy kaszę. Najlepiej gotować amarantus na wolnym ogniu i pod przykryciem.
Znajdziesz amarantus w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach i działach ze zdrową żywnością. Dodatkowo można kupić roślinę przez internet. Największy minus amarantusa to jego cena, niestety wcale nie jest tani.
Jogurt gruszkowy z amarantusem
Co kupić?
- 150 g jogurtu naturalnego
- dwie łyżki amarantusa ekspandowanego
- gruszka
- listki mięty
- opcjonalnie: cynamon, miód
Przygotowanie:
Jogurt należy wymieszać z amarantusem, dodać listki mięty oraz wcześniej zblendowaną gruszkę i cynamon. Do smaku możesz dodać miód lub inny ulubiony składnik.
Płatki z bananem i amarantusem
Co kupić?
- 5 łyżek płatków amarantusowych
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 mały banan
- opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane
Przygotowanie:
Mleko należy zagotować po czym dodać płatki i pokrojony banan. Następnie wymieszaj z pestkami dyni lub słonecznika.
Kotlety z amarantusem
Co kupić?
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 8 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 2 łyżki płatków owsianych
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i dodać przyprawy do smaku. Następnie formujemy kotleciki i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, a w połowie czasu je obróć.
Sałatka
Co kupić?
- 1 kiwi
- 1 mandarynka
- 1 małe jabłko
- 10 migdałów
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki opcjonalnie
Przygotowanie:
Wszystkie owoce kroimy i mieszamy z ulubionymi pestkami oraz amarantusem. Sałatkę zalewamy wedle upodobania kefirem, jogurtem lub maślanką.
Placki amarantusowe
Co kupić?
- pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
- pół szklanki ugotowanej dyni
- jabłko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- jajko
- 2–3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przepłukania i zalania wrzątkiem amarantusa. Gotuj go przez pół godziny do miękkości ziaren. Dynię należy obrać ze skóry i wydobyć z niej gniazdo. Teraz kroimy w kostkę i dusimy na oliwie do uzyskania miękkości. Jabłko trzeba obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Teraz łączymy wszystkie składniki dodając cynamon, oliwę oraz rozbełtane jajko. Następnie dorzuć dwie łyżki mąki, aby uzyskać lepszą konsystencję. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron.