Amarantus – właściwości i przepisy

9 grudnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o amarantusie? Brzmi trochę kosmicznie prawda? W skrócie jest to roślina uprawna a jej historia zaczyna się ponad 5000 lat temu. Już Majowie i Aztekowie uprawiali amarantus na swoich polach i nawet myśleli, że jest święta. Wykorzystywali ją jako warzywo, czy energetyczny składnik dla biegaczy i wojowników. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie.

Co nieco o amarantusie

Jak już wspomniałam jest to roślina uprawna należąca do gatunku szarłatowatych. Najczęściej można go spotkać w Azji i Ameryce.  Jej smak jest delikatnie orzechowy. Zawiera on mnóstwo białka i aminokwasów. Ziarna rośliny są lekkostrawne i świetnie nadają się przy zaparciach u dzieci i wszelkich problemach żołądkowych. Ponad to amarantus obniża wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejsza stany zapalne. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca czy nowotwory.

Amarantus zawiera mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych i składników mineralnych. Znajdziesz w nim magnez, wapń i żelazo. Nie zabrakło też manganu i selenu. Dzięki temu roślina jest zalecana dla anemików oraz jako doskonale źródło wapnia zarówno dla dzieci jak i dorosłych.  Co ciekawe amarantus nie zawiera glutenu więc doskonale sprawdzi się u osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, nietolerancją laktozy czy celiakią.

Zastosowanie w kuchni

Amarantus jest ogólnodostępny i znajdziesz go w postaci mąki, płatków, nasion, ziaren, oleju czy poppingu. Jest również częstym składnikiem pieczywa, batoników i cukierków. Doskonale sprawdzi się jako składnik placków, naleśników, herbatników, ciast, kotletów, jogurtów i sałatek a także wielu innych. Jak widzicie najlepiej łączy się ją z innymi zbożami. Ziarna gotuje się klasycznie jak ryż czy kaszę. Najlepiej gotować amarantus na wolnym ogniu i pod przykryciem.

Znajdziesz amarantus w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach i działach ze zdrową żywnością. Dodatkowo można kupić roślinę przez internet. Największy minus amarantusa to jego cena, niestety wcale nie jest tani.

Jogurt gruszkowy z amarantusem

Co kupić?

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki amarantusa ekspandowanego
  • gruszka
  • listki mięty
  • opcjonalnie: cynamon, miód

Przygotowanie:

Jogurt należy wymieszać z amarantusem, dodać listki mięty oraz wcześniej zblendowaną gruszkę i cynamon. Do smaku możesz dodać miód lub inny ulubiony składnik.

Płatki z bananem i amarantusem

Co kupić?

  • 5 łyżek płatków amarantusowych
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 mały banan
  • opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane

Przygotowanie:

Mleko należy zagotować po czym dodać płatki i pokrojony banan. Następnie wymieszaj z pestkami dyni lub słonecznika.

Kotlety z amarantusem

Co kupić?

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 8 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i dodać przyprawy do smaku. Następnie formujemy kotleciki i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut,  a w połowie czasu je obróć.

Sałatka

Co kupić?

  • 1 kiwi
  • 1 mandarynka
  • 1 małe jabłko
  • 10 migdałów
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki opcjonalnie

Przygotowanie:

Wszystkie owoce kroimy i mieszamy z ulubionymi pestkami oraz amarantusem. Sałatkę zalewamy wedle upodobania kefirem, jogurtem lub maślanką.

 

Placki amarantusowe

Co kupić?

  • pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
  • pół szklanki ugotowanej dyni
  • jabłko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • jajko
  • 2–3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przepłukania i zalania wrzątkiem amarantusa. Gotuj go przez pół godziny do miękkości ziaren. Dynię należy obrać ze skóry i wydobyć z niej gniazdo. Teraz kroimy w kostkę i dusimy na oliwie do uzyskania miękkości. Jabłko trzeba obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Teraz łączymy wszystkie składniki dodając cynamon, oliwę oraz rozbełtane jajko. Następnie dorzuć dwie łyżki mąki, aby uzyskać lepszą konsystencję. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron.

Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami

 

Co kupić?
250 g ziarna amarantusa
jedna kostka bulionowa wegetariańska
2 duże cukinie (lub kabaczki)
bakłażan
2 papryki
cebula
sos pomidorowy
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypta zmielonego kminu rzymskiego
gałki muszkatołowej
ser mozzarella
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Amarantus dokładnie płuczemy przez gęste sitko pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,sól, pieprz). Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie, posypujemy potrawę startym serem mozzarella i posypujemy kminem rzymskim oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki.

zobacz również:

Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej

Kasza bulgur różne pomysłowe przepisy na smaczne dania

Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki!

Warzywny kociołek z kaszą i mięsem – danie jednogarnkowe