Warzywny kociołek z kaszą i mięsem – danie jednogarnkowe
Artykuł zewnętrzny
Ten warzywny kociołek mięsny z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub pęczak jest idealny na jesienne dni – zrobisz go szybko i smakuje wybornie. Syci nawet największy głód, a smaczne kąski szybko rozgrzewają w zimne, pochmurne dni i poprawiają humor.
Taki kociołek można wykonać z dodatkiem polędwiczek wieprzowych, mięsa z łopatki lub mielonej wieprzowiny. Do kociołka można dodać też swoje ulubione warzywa i przyprawy.
- 700g wieprzowiny (polędwica wieprzowa, łopatka, szynka, karczek, biodrówka)
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 szklanka maślanki
- 300 g pieczarek
- cukinia
- 2 papryki
- puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
- marchew
- dwie puszki pomidorów krojonych lub około 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka kaszy np: jęczmienna, bulgur, orkiszowa, kuskus, pęczak
- natka pietruszki
- pieprz, sól, ostra papryka, tymianek, majeranek
- do smażenia smalec lub olej kokosowy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso pokrojone w małe kosteczki. Pieczarki obrać ze skórki lub jeśli są bardzo małe opłukać wodą i pokroić w kostkę. Warzywa umyć (marchew obrać) i pokroić w niewielką kostkę, do mięsa dodać przyprawy, chwilę smażyć, dodać resztę warzyw, grzyby i dusić pod przykryciem około 10 minut. Całość przełożyć do wysokiego garnka, dodać bulion, pomidory oraz kaszę, gotować do miękkości, przyprawić do smaku, podawać z natką pietruszki lu ulubionymi ziołami.