Warzywny kociołek z kaszą i mięsem – danie jednogarnkowe

7 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

kociol

Ten warzywny kociołek mięsny z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub pęczak jest idealny na jesienne dni – zrobisz go szybko i smakuje wybornie. Syci nawet największy głód, a smaczne kąski szybko rozgrzewają w zimne, pochmurne dni i poprawiają humor.

 

Taki kociołek można wykonać z dodatkiem polędwiczek wieprzowych, mięsa z łopatki lub mielonej wieprzowiny. Do kociołka można dodać też swoje ulubione warzywa i przyprawy.

 

  • 700g wieprzowiny (polędwica wieprzowa, łopatka, szynka, karczek, biodrówka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka maślanki
  • 300 g pieczarek
  • cukinia
  • 2 papryki
  • puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
  • marchew
  • dwie puszki pomidorów krojonych lub około  20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kaszy np: jęczmienna, bulgur, orkiszowa, kuskus, pęczak
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól,  ostra papryka, tymianek, majeranek
  • do smażenia smalec lub olej kokosowy

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso pokrojone w małe kosteczki. Pieczarki obrać ze skórki lub jeśli są bardzo małe opłukać wodą i pokroić w kostkę. Warzywa umyć (marchew obrać) i pokroić w niewielką kostkę, do mięsa dodać przyprawy, chwilę smażyć, dodać resztę warzyw, grzyby i dusić pod przykryciem około 10 minut. Całość przełożyć do wysokiego garnka, dodać bulion, pomidory oraz kaszę, gotować do miękkości, przyprawić do smaku, podawać z natką pietruszki lu ulubionymi ziołami.