Letnia sałatka z parmezanem i grzankami

8 lipca 2010, dodał: PaniMISIOWA
Artykuł zewnętrzny

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 80g startego na drobnych oczkach parmezanu
  • Sos do sałatek czosnkowy np. Winiary
  • Grzanki „kosteczki” do sałatek

Sałatę lodową kroimy w nierówne, krótkie paski. Pomidory kroimy na 4 ćwiartki, odcinamy wewnętrzną część łodygi, wykrajamy gniazdo nasienne. Tak przygotowanego pomidora kroimy na kawałki. Połówkę cebuli przecinamy 2 razy wzdłuż, po czym kroimy jak na pół-plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy razem z parmezanem. Do majonezu wsypujemy mieszankę na sos do sałatki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos dodajemy do sałatki. Na koniec każdą porcję (tuż przed podaniem, bo w przeciwnym razie nie będą chrupkie) posypujemy grzankami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺
Gorące smaki lata - konkurs z marką…
U mnie są tylko stalowe garnki, a patelni nie używam wcale...