Winne gruszki w sosie czekoladowym

14 sierpnia 2015,
dodał: Anuka
Artykuł zewnętrzny

przygotować syrop: 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina zagotować pod przykryciem ze 150 gram cukru, 1/2 laski cynamonu, 2 goździkami i paskiem skórki cytrynowej.
– obrać ze skórki pozostawiając ogonek dwie gruszki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki włożyć do syropu, gotować 10 minut – nie dopuścić do ich rozgotowania! Pozostawić w syropie do wystygnięcia.
przygotować sos czekoladowy: 100 gram (tabliczkę) gorzkiej czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze), następnie dodać 50 ml śmietanki kremówki, zagotować, dolać łyżkę koniaku.

– gruszki ostrożnie wyjąć z syropu, ułożyć na talerzykach, polać gorącym sosem czekoladowym, obok ułożyć 1-2 gałki lodów waniliowych.

 

 

zobacz również:

  1. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

  2. Ciasta z jabłkami – różne przepisy

  3. Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy

  4. Ciasta i desery z kaszy manny



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...