Domowy keczup różne przepisy – 5 super propozycji na pyszny sos pomidorowy!

2 września 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ketchup gości w prawie każdej lodówce i jest wykorzystywany na milion sposobów. Czy to w sosach, czy na frytkach a nawet w przyprawach i na kanapkach. Co kto lubi i im więcej tym lepiej. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy przepisy na ketchupy domowej roboty, które są nie tylko pyszne ale przede wszystkim zdrowe.

ketchup

Właściwości ketchupu

Naukowcy porównali osoby, które jadły  codziennie potrawy z dodatkiem ketchupu oraz osoby, które nie miały go wcale w swojej diecie. Grupa spożywająca ketchup posiadała zwiększone działanie ochronne organizmu. Dodatkowo wykazano, że ketchup może zapobiegać chorobom układu sercowo – naczyniowego, a także wzmacniać serce. Kolejnym działaniem cudownego czerwonego sosu jest ochrona przed nowotworami.

Ketchup reguluje również poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Zaskakujący może okazać się fakt, że ketchup usuwa objawy przeziębienia i grypy.

Pomidor to warzywo młodości! Dzięki dużej zawartości antyoksydacyjnego likopenu, najsilniejszego naturalnego antyutleniacza warzywa te sprzyjają regeneracji naszej skóry oraz opóźniają procesy starzenia się komórek. Dziennie powinno się zjadać jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej bądź szklankę soku lub przecieru pomidorowego. Aby pomidor był najlepiej przyswajalny przez nasz organizm niezbędny jest do tego dodatek tłuszczu, koniecznie zdrowego (np. oliwa z oliwek).

Ważne ! Wszystkie opisane właściwości znajdują się w ketchupach, które zawierają śladowe ilości konserwantów i chemii. Wybierajcie więc ketchupu z jak największą ilością naturalnych składników lub wykonujcie je sami.

ketchup

Z imbirem

Co kupić?

  •  4 kg pomidorów – dojrzałych, czerwonych
  • 5 ostrych czerwonych papryczek
  • 1,5 kg cebuli
  • 2 główki czosnku
  • 350 ml octu winnego
  • 10 kopiastych łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2-3 łyżki soli – do smaku
  • ziele angielskie – około 10 sztuk
  • pieprz ziarnisty około 10 sztuk
  • 1 łyżkę cynamonu
  • 1 łyżkę imbiru

Przygotowanie:

Pomidory należy umyć, sparzyć a następnie obrać ze skórki. Następnie usuwamy gniazda z papryczek a cebulę kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy i myjemy. Warzywa przełóż do garnka i gotuj je przez 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie jeszcze ciepłe warzywa należy przetrzeć.  Teraz dodaj cynamon, imbir, pieprz, ziele i sól. Całość gotuj na średnim ogniu przez pół godziny i dodaj czosnek, ocet winny i olej. Odstaw sos na godzinę  do wystygnięcia i ponownie zagotuj na minimalnym palniku przez 3 -5 godzin tak, aby powstał gęsty ketchup.

ketchup

Z chili

Co kupić?

  • 2 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz

Opcjonalnie: 

  • 1/2 szklanki malin oraz 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki a następnie pokroić w ćwiartki. Szypułki usuwamy wraz z gniazdami a miąższ rozdrabniamy na małe kawałki. Czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę a papryczkę chili przepoławiamy i usuwamy pestki. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj musztardę, ocet winny, cukier i oliwę, Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia i zmiksuj na puree. Potem gotuj przez 40 minut dodając przetarte przez sito maliny oraz cynamon jeżeli chcesz użyć – nie jest to konieczne, kwestia tego jaki smak lubisz. Kiedy ketchup zgęstnieje to znaczy, że już gotowe.

ketchup

Z cukinią

Co kupić?

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1,5 kg cukinii
  • 2-3 papryki
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • cukier (do smaku)
  • czubrica czerwona
  • bazylia
  • oregano
  • papryka czerwona
  • w razie potrzeby pieprz cayenne lub chili

Przygotowanie:

Pomidory należy zaparzyć i obrać ze skórki. Następnie przekrój je na pół lub ćwiartki. Paprykę z kolei kroimy na kawałki a obraną cukinię ucieramy na tarce i wyrzucamy nasiona. Cebulę oraz czosnek posiekaj i wszystko gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zmiksuj ketchup i przetrzyj przez sito. Dodaj przyprawy i ponownie gotuj bez przykrycia aby ketchup odparował i zyskał gęstość.

ketchup

Keczup winno-orzechowy

Co kupić?

  • łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 cebuli
  • łyżka octu winnego
  • 20ml. czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • 2 goździki
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Cebulę zetrzeć na tarce. Czosnek i obrane orzechy  przecisnąć przez praskę. Do salaterki wlać ocet, sos sojowy, wino i dodać posiekaną cebulę,czosnek i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać.

ketchup

Bułgarski

Co kupić?

  • 4kg pomidorów
  • 3 marchewki
  • 3-4 małe cebule
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • harissa – wersja na ostro

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w pióra i smażymy na odrobinie oleju. Teraz pomidory, cebulę oraz warzywa należy zmiksować w blenderze. Wlej masę do garnka, dodaj przyprawy ( jeżeli wolisz bardziej ostry to dodaj harrisę ). Całość zmieszaj i odstaw na 12 – 24 h. Po tym czasie podgrzewamy ketchup na małym ogniu do czasu aż utraci  połowę swojej objętości – ok 2 godzin. Dodaj sól i pieprz. Teraz przelej ketchup przez sito do słoiczków.

 

ketchup