Różowa czekolada – jak smakuje rubinowa rozkosz?

21 marca 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Czy znasz kogoś, kto nie lubi czekolady? No właśnie, byłoby trudno znaleźć. Czekolada to słodki przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Występuje w wielu smakach, wersjach i rodzajach. Jednak, czy kiedykolwiek wiedzieliście różową czekoladę? Posiada ona same naturalne oraz zdrowe składniki, a w dodatku powala smakiem. Nie wierzysz? Zobacz co jeszcze o niej wiemy.

rozowa czekolada

Różowo mi

Różowa czekolada jest znana tez pod nazwą ruby – rubinowa. Jest to stosunkowo młoda czekolada, ponieważ wynaleziono ją dopiero w 2017, a w 2018 wprowadzono na rynek.  Różowa czekolada jest dopracowana  w każdym calu, a to dlatego, że tworzono ją aż 13 lat. Minęło też sporo lat od ostatniej nowości, jaką była biała czekolada. Ostatni hit na rynku pojawił się w 1930 więc producenci kazali nam długo czekać na kolejne pyszności.

Cudowny kolor czekolady wynika z rubinowego kakaowca, który rośnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ekwadorze oraz Brazylii. Najbardziej zdumiewające jest chyba to, że różowa czekolada składa się tylko z naturalnych składników, a w procesie produkcji nie używa się żadnych sztucznych barwników ani aromatów.

różowa czekolada, ruby chocolate

Charakterystyka rubinowa

Różową czekoladę rozpoznasz bez problemu nawet z zamkniętymi oczami. Dlaczego? Otóż jej smak jest bardzo orzeźwiający oraz owocowo – jagodowy, natomiast konsystencja jest bardzo kremowa w porównaniu z innymi czekoladami. Co prawda z czarną czekoladą nic nie wygra pod względem właściwości zdrowotnych, ale różowa czekolada wcale tak mocno nie odstaje.

Czarna czekolada poprawia funkcjonowanie serca, pomaga walczyć z nadciśnieniem i zapobiega odkładaniu się cholesterolu w żyłach. Natomiast rubinowa czekolada również jest źródłem antyoksydantów, ale w mniejszej ilości. Z kolei naturalne barwniki pomagają zwalczać wolne rodniki, a magnez i polifenole pozytywnie wpływają na organizm.

rubinowa czekolada

Wykorzystanie

Najprościej rzecz mówiąc, możesz wykorzystać różową czekoladę w identyczny sposób, jak każdą inną. Bez problemu ją podgrzejesz a nawet rozpuścisz. Rubinowa czekolada świetnie sprawdzi się jako dekoracja tortów, przez wzgląd na swój oryginalny kolor. Wykonaj z niej napis, zrób kwiatki, figurki lub inne dekoracje. Zetrzyj na tarce czekoladę i użyj jako ozdoby do lodów, gofrów, ciast, czy innych deserów. Świetnie sprawdzi się też jako drobny prezent czy miły gest.

rubinowa czekolada

 

zobacz również:

Biała czekolada – przepis na zdrową, domową czekoladę

Gorąca czekolada z chilli – super przepis!

Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy

Czy czekolada jest szkodliwa?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz