Ciepły koc, ulubiona książka, zapach palącej się świecy to wymarzony scenariusz na długie zimowe wieczory spędzane w domowym zaciszu. A jeśli do tego zestawu dodać kubek rozgrzewającego, aromatycznego napoju – istne marzenie! Oto kilka pomysłów, jak go przygotować.
Korzenna malina
Smak herbaty z sokiem malinowym przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Napój ten serwowały nasze babcie i mamy zawsze wtedy, gdy wracaliśmy zziębnięci z sankowych szaleństw. Tradycyjne połączenie herbaty z maliną można wzbogacić o dodatkowe składniki i uzyskać rozgrzewający napój w ulubionej kompozycji smakowej.
Składniki
• Herbata czarna
• Plaster pomarańczy
• Goździki
• Laska cynamonu
• Kardamon
• Ekologiczny syrop malinowy Oleofarm
Herbatę należy parzyć przez dłuższą chwilę tak, żeby wydobyć z niej jak najwięcej smaku i aromatu. Następnie dodajemy goździki, cynamon i syrop malinowy. Na koniec wkładamy plaster pomarańczy i laskę cynamonu. Napój można doprawić kardamonem.
Żurawina na zdrowie
W okresie zimowym warto zadbać o dostarczanie organizmowi solidnej dawki witaminy C. Pomoże wesprzeć odporność i uchronić organizm przed infekcjami. Jednym z cenniejszych jej źródeł jest żurawina. I właśnie żurawinowy poncz będzie doskonałym pomysłem na zdrowy, rozgrzewający koktajl.
Składniki
• 100 g żurawiny
• Sok pomarańczowy
• Sok jabłkowy
• Sok z jednej limonki
• Kilka plasterków pomarańczy i limonki
• Ekologiczny syrop żurawinowy Oleofarm
Wszystkie soki i syrop trzeba połączyć i wymieszać. Następnie rozgrzać je na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia! Na dno szklanki lub kubka układamy plastry cytrusów i dodajemy trochę żurawiny. Całość zalewamy gotowym ciepłym syropem.
Aroniowo-imbirowa rozgrzewka
Napar imbirowy z dodatkiem soku z aronii gwarantuje rozgrzanie organizmu oraz wzmocnienie jego odporności. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a korzyści zdrowotne i doznania smakowe – wręcz nieocenione.
Składniki
• Imbir
• Plasterki cytryny
• Plasterki pomarańczy
• Ekologiczny syrop z owoców aronii Oleofarm
• Syrop imbir z cytryną Oleofarm
Pokrojony imbir układamy na dnie kubka lub szklanki i zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy owoce cytrusowe i syropy – z owoców aronii oraz cytrynowo-imbirowy – wedle uznania.