Kolendra – aromatyczna przyprawa, która odmieni smak potraw i korzystnie wpłynie na zdrowie

Avatar photo
4 sierpnia 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kolendra, znana już od czasów starożytnych, zdobyła serca smakoszy dzięki kuchni azjatyckiej i meksykańskiej, które uczyniły ją jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Jej ostry aromat i specyficzny, lekko cytrusowy smak mogą być zarówno uwielbiane, jak i budzić kontrowersje. To roślina pełna zdrowotnych właściwości – w jej liściach kryje się wiele cennych składników odżywczych. Chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać kolendrę w kuchni? Poznaj jej zalety i odkryj potrawy, które zyskają dzięki jej wyjątkowej nutce!

Świeżą kolendrę możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto jednak pamiętać, że jej przechowywanie nie jest takie proste. Najlepiej będzie zawinąć ją w ściereczkę i umieścić w lodówce. Okres przydatności kolendry jest dosyć krótki więc warto szybko ją użyć. Wystarczy drobno posiekać i dodać do potrawy.

kolendra

W przypadku gorących dań, kolendra traci większość swoich walorów smakowych i dodatkowo ciemnieje. Dlatego do tego typu potraw dodawaj kolendrę tuż przed podaniem. Kolendra posiada cudowny aromat, który świetnie komponuje się z czosnkiem, limonką, miętą, sałatkami, dipami i grilowanymi rybami.

Właściwości kolendry

Kolendra posiada mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Można ją stosować przy problemach z przewodem pokarmowym, chorobach wątroby i pęcherza. Najlepiej połączyć kolendrę z kminkiem, anyżem lub koprem, ponieważ wtedy uzyskuje się najlepsze efekty.

Kolendra dodatkowo:

  • ułatwia trawienie
  • pobudza soki żołądkowe oraz apetyt
  • tonizuje żołądek
  • zwalcza wzdęcia i fermentacje
  • działa rozkurczająco

Kolendrę zaleca się spożywać przy niedokwaśności i zaparciach. Świetnie działa również w przypadku kolki jelitowej  a nawet przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Kolendra znalazła swoje zastosowanie w ziołolecznictwie przy mieszankach, które stosuje się na reumatyzm i problemy ze stawami. Co ciekawe kolendra znajduje się też w  olejkach, kosmetykach i lekach.

Kolendra w kuchni

Kolendra świetnie czuje się w towarzystwie wszystkich sałatek. Możesz ją mieszać z oliwą, rukolą i innymi przyprawami. Możesz ją podawać posiekaną lub w większych kawałkach. W sałatkach sprawdzi się jako dodatek do sosu lub jako jeden ze składników. Stosuj kolendrę jako dekoracja lub dodatkową przyprawę.

kolendra

Kolendrę śmiało dodawaj do krewetek, soku z cytryny czy jako dekorację do owoców morza. Kolendra sprawdzi się również do ryby z piekarnika, wystarczy dodać świeży pęczek i cieszyć się cudownym aromatem. Można również posiekać kolendrę i dodać ją do sosu.

Przyprawiaj kolendrą mięsa białe typu kurczak oraz czerwone typu wieprzowina i wołowina. Kolendra to również nieodłączny element mięs mielonych, więc koniecznie dodają ją do pulpecików i kotletów. Kolendrę dodawaj do zup typu  fasolowa, ziemniaczana, jarzynowa i marchewkowa. Pamiętaj jednak, aby dodawać ją chwilę przed podaniem.

zobacz również:

Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią

Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano

Czarnuszka – zastosowanie i właściwości

Zdrowa wątroba – porady

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.