Czerwone mięso – fakty i mity

21 kwietnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czerwone mięso słynie z wielu teorii. Jedni twierdza, że jest zdrowe inni wręcz przeciwnie. Jak to dokładnie jest? Czy czerwone mięso powinno uczestniczyć w naszej diecie?

 

Kwestia zdrowia

Jak wiadomo jest to kwestia sporna, ale jedno jest pewne. Czerwone mięso negatywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Należy więc spożywać je rzadko, co potwierdza piramida zdrowego żywienia. Oczywiście mięso czerwone posiada również dobre strony, jednak w Twojej diecie powinno pojawiać się sporadycznie. W czerwonym mięsie znajdziesz białko, aminokwasy oraz tłuszcze nasycone.
Nadmierne spożycie czerwonego mięsa może przyczynić się do rozwoju miażdżycy, zawałów serca, udarów mózgu a nawet skróceniu życia. Jedząc czerwone mięso nie zapominajmy o dodaniu warzyw do diety.

 

Rodzaje obróbki

Największy problem pojawia się przy wyborze sporządzenia mięsa. Odradzane jest jego smażenie oraz grillowanie. Ten sposób ma negatywny wpływ na poziom cholesterolu i powoduje nowotwory. Najlepiej mięso ugotować na parze lub upiec. Cały sekret w tkwi w jak najmniejszym przetwarzaniu mięsa.

Do mięs czerwonych zaliczamy:

  • wieprzowinę
  • wołowinę
  • baraninę
  • koninę
  • kaczkę
  • gęś

Zalecana dawka spożycia czerwonego mięsa to 200 g dziennie i nie częściej niż 3 -4 razy w tygodniu.

Tak więc od czasu do czasu czerwone mięso nie zaszkodzi, a pozytywnie wpłynie na nasz organizm.  Dostarczy nam niezbędnych witamin, żelazo, cynk oraz fosfor.

czerwone mieso

 

 

zobacz również:

Czy mięso zabija?

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?

Mięso w diecie dla kobiet – co wybrać?

Jak smakuje mięso strusia?