Zielone warzywa – właściwości dla zdrowia, dlaczego warto je jeść?

10 kwietnia 2023, dodał: Martina
Artykuł zewnętrzny

Jak urozmaić codzienne menu warzywami tak, żeby było smacznie, zdrowo i różnorodnie? A  może by tak wszystko na zielono? Jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki, zielona fasolka, zioła, kiwi są niskokaloryczne. W większości każde z nich zawierają dużo witaminy  C i magnez. Różne barwy warzyw i owoców cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny, ale także mają potwierdzony badaniami bezcenny i często zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Za każdym z nich kryją się inne zalety i smaki.

Zielono mi!

Zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki zawierają sporo witaminy C i magnez. Są niskokaloryczne i dostarczają naszemu organizmowi cennych żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników z grupy karotenoidów. Kolor nadawany przez karotenoidy jest w nich jednak maskowany chlorofilem – zielonym barwnikiem, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Pomaga on odświeżyć oddech. Ma działanie przeciwutleniające. Medycyna naturalna uważa go za składnik sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający wątrobę, leczenie anemii oraz łagodzący stany zapalne.

Zielone warzywa w Twojej kuchni

Podczas przygotowywania potraw chlorofil zawarty w warzywach i owocach ulega przemianom, które wpływają na jego zabarwienie. Intensywność tych przemian można zmniejszyć, skracając czas gotowania – warzywa należy wrzucać do wrzątku – i pozostawiając naczynie bez przykrycia w początkowym etapie gotowania. Najlepszym źródłem chlorofilu są jednak świeże zielone warzywa liściaste. W okresie jesienno-zimowym można je zastąpić kiełkami, natką pietruszki lub algami. Znacznych ilości chlorofilu dostarcza trawa pszeniczna.

Szpinak – jedz na zdrowie!

Surowy lub gotowany, świeży lub mrożony – bez względu na to w jakiej formie, szpinak jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Lubi towarzystwo czosnku, łososia i sera feta. Oto garść pomysłów na pyszne potrawy ze szpinaku: lazanię ze szpinakiem, sałatkę ze szpinakiem, piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, roladki ze szpinakiem i łososiem, risotto ze szpinakiem, cannelloni ze szpinakiem, zupa krem ze szpinaku, naleśniki ze szpinakiem i fetą, tarta ze szpinakiem, pizza ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem.

Trawa w kuchni?

Trawa pszeniczna to bogate źródło chlorofilu, mającego działanie lecznicze. Chlorofil hamuje stany zapalne, oczyszcza organizm z metali ciężkich i innych toksyn, usprawnia pracę tarczycy, poprawia działanie wątroby oraz wzmacnia układ krwionośny. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze posiada trawa pszeniczna i w jaki sposób można ją wykorzystać. Trawę pszeniczną możesz uprawiać w domu – na tacce rozsyp warstwę ziemi, na niej rozłóż nasiona, które przykryj warstwą ziemi grubości ok. 1 cm. Uprawę codziennie podlewaj. Pędy obcinaj, kiedy osiągną 10–12 cm – są one wówczas dostatecznie bogate w chlorofil i świetnie nadają się do przygotowania soku.

zobacz również:

Dieta zielona – przepisy i jadłospis

Dieta dr Beaty Będzińskiej – jadłospis i przepisy

Dieta antyestrogenowa: jadłospis i przepisy

Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania