Dieta antyestrogenowa: jadłospis i przepisy

26 czerwca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Współczesne środowisko skażone jest ogromną ilością substancji chemicznych, które działają w organizmie jak żeńskie hormony płciowe czyli estrogeny. Wszędzie jesteśmy bombardowani hormonami. Ksenoestrogeny, bo taka jest ich nazwa, występują w tworzywach sztucznych, zabawkach, PCV, dezodorantach, perfumach, pastach do zębów, wypełnieniach stosowanych w stomatologii, kosmetykach, lakierach do paznokci, sprejach.

Na syntetyczne estrogeny można też natknąć się w mięsie, produktach sojowych a nawet wodzie pitnej. Dostają się tam wraz moczem kobiet, które biorą tabletki antykoncepcyjne. Zatrucie środowiska to nie jedyne źródło estrogenów. Kolejnym jest żywność, która ma wpływ na zmianę profilu hormonalnego organizmu. Do tej grupy należą: produkty sojowe, zawierające estrogeny o budowie sterydowej, dynia, szałwia oraz warzywa i owoce, pryskane pestycydami, również mięso zwierząt czy ryb z dodatkiem hormonów. Nadmiar hormonów żeńskich w codziennym żywieniu objawia się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn osłabieniem odporności oraz gromadzeniem tłuszczu w tkankach u kobiet w okolicy pośladków i brzucha, u mężczyzn – blokuje produkcję testosteronu, gromadząc tłuszcz w rejonie brzucha. Nadmiar estrogenów w organizmie przyczynia się do nadwagi oraz powstawaniu szeregu chorób cywilizacyjnych jak nowotwór. Dodatkowo wchłaniając nadmierną ilość estrogenów ze środowiska tracimy naszą naturalną witalność, obniża się poziom naszego libido.
Dieta antyestrogenowa zyskała dużą popularność w Stanach Zjednoczonych, w Izraelu i w krajach Europy Zachodniej. Twórcą diety jest Ori Hofmekler, autor popularnej w USA książki „Dieta antyestrogenowa” z zawodu dziennikarz, komandos i model. Według autora diety, nadmiar estrogenów w organizmie to główna przyczyna nadwagi i otyłości, chorób cywilizacyjnych oraz spadku witalności, pojawiających się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Ori Hofmekler twierdzi, że w ciągu ostatniej tylko dekady mężczyźni stracili 20% plemników i o tyle samo obniżył się poziom testosteronu w ich organizmach. Z kobietami nie jest wcale lepiej – coraz więcej z pań w wieku 35-60 lat choruje na raka piersi, w rozwoju którego estrogeny odgrywają rolę kluczową. Może to zmienić odpowiednie żywienie. Niestety dieta ta nie została naukowo przebadana, by móc sądzić, że jest naprawdę skuteczna. Mimo to ma wielu zwolenników. Interesują się nią nie tylko osoby z nadwagą, ale także wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Stosują ją nawet sportowcy i żołnierze elitarnych służb rosyjskich oraz izraelskich. Nie jest to typowa odchudzająca dieta, a sposób żywienia mający na celu wyregulowanie gospodarki hormonalnej organizmu oraz jego oczyszczenie z toksyn.

Dieta antysestrogenowa opiera się na trzech etapach:

1) Etap 1. Pierwszy trwa około tydzień, jego zadaniem jest oczyszczenie wątroby z toksyn. W tym czasie jemy świeże, owoce i warzywa, głównie te kapustne, jaja, ryby z ekologicznych hodowli oraz niskotłuszczowe przetwory mleczne.
2) Etap 2. Druga faza polega na urozmaiceniu menu w oliwki, pestki dyni, słonecznik i orzechy oraz zdrowe tłuszcze (oliwa).
3) Etap 3. Trzeci etap powinien trwać całe życie. Jego zadaniem podtrzymanie efektu wyrównania gospodarki hormonalnej organizmu. Możemy spożywać mięso, makaron i pieczywo.
Wszystko, co jemy, powinno być ekologiczne. To, co produkowane na masową skalę, tuczone hormonami wzrostu i antybiotykami – nie powinno mieć wstępu do lodówki. Wszystko, w czym się je, też powinno być naturalne – żadnych plastików i folii. Owoce i warzywa pryskane pestycydami to wróg. Nie powinno się jeść soi, szczególnie tej niefermentowanej (bo zawiera więcej fitohormonów przypominających działaniem estrogeny), którą podejrzewa się o działanie osłabiające popęd płciowy u mężczyzn. Nieubłagany Hofmekler każe odstawić panom również piwo, twierdząc, że ma działanie estrogenne i zmniejsza libido. Kawa i herbata jako napoje bogate w przeciwutleniacze są zaś jak najbardziej wskazane. Dodatkiem powinien być propolis i siemię lniane, zioła i eko-mleko.

Produkty zalecane w diecie:

1) cytrusy, działają antyestrogenowo, po za tym zawierają flawonoidy, a w gorzkich pomarańczach występuje narginina.
2) warzywa najlepiej z rodziny kapustnych: kalafior, brukselka, brokuł, kapusta, które zawierają naturalne  indole, najbogatszy w nie jest brokuł.
3) propolis, bo zawiera chryzynę.
4) kawa, bo zawiera flawony.
5) herbata, bo zawiera polifenole.
6) jaja, orzechy, awokado – zawierają kwasy omega 3 i 6.
8) mleko organiczne i jego przetwory – zawierają skoniugwany kwas linolenowy (CLA).
9) siemię lniane – zawiera lignin (SDG), po spożyciu związek ten ulega rozkładowi przez florę bakteryjną, w wyniku czego tworzy fitoestrogeny: enterolakton i enterodiol.
10) zioła: anyż, kurkuma, koper włoski, które zawierają resveratrol.

W diecie antyestrogenowej należy unikać:

1) mięsa i ryb hodowanych ma skalę masową, gdyż są najczęściej faszerowane syntetycznymi hormonami
2) piwa, bo zawiera chmiel, który wykazuje działanie estrogenne, powodując u mężczyzn wzrost piersi i gromadzenie tkanki tłuszczowej w brzuchu
3) soi, bo działa estrogenie i obniża libido
4) owoców i warzyw pryskanych powszechnie w marketach
5) triclosanu w wielu zawartego w mydłach, pastach do zębów, kremów itp. Wykazuje on działanie antybakteryjne, jak również zaburza gospodarkę hormonalną.

Przykładowe menu:

Faza 1
I śniadanie:
Po przebudzeniu: woda z propolisem i cytryną, sałatka młodości, zielona herbata, lub kawa bez cukru.
II śniadanie:
Koktajl owocowy (1 szklanka jeżyn zmiksowana z 1/2 szklanki odtłuszczonego jogurtu i 1 łyżką siemienia lnianego).
Obiad:
Sałatka z melonem, pomidorami i serem, woda mineralna.
Podwieczorek:
Grejpfrut (300 g).
Kolacja:
Krem brokułowy.
Faza 2
I śniadanie:
Mozzarella z pomidorami i bazylią (skropiona oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego), do picia zielona herbata.
II śniadanie:
Jogurt naturalny z garścią orzechów laskowych.
Obiad:
Filet z dorsza pieczony w foli (200 g), polany 1 łyżką oliwy z oliwek i posypany ziołami, kalafior z wody (100 g), do picia woda mineralna.
Podwieczorek:
Koktajl z soku z grejpfruta, połowy pomarańczy i 100 g melona.
Kolacja:
2 naleśniki z serem, orzechami włoskimi i kawałkami brzoskwini, polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem.
Faza 3
I śniadanie:
1 szklanka wody z miodem i propolisem, grejpfrut, filiżanka kawy
II śniadanie:
Sok pełen antyoksydantów i błonnika (pół szklanki jeżyn, malin, obrane jabłko, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, szklanka soku wyciśniętego z grejpfruta).
Obiad:
1) Liście szpinaku, rukoli i sałaty lodowej polane oliwą i posypane startym serem żółtym, do tego dwa jajka ugotowane na twardo, do picia kefir organiczny.
2) Czarna fasola i ryż z awokado, sałatą i cebulą, gotowane jajka lub ryba, ser.
Podwieczorek:
Jabłko zmiksowane z serwatką w proszku (organiczną)
Kolacja:
1) Kurczak w serowej panierce, makaron.
2) Sałata i oliwą, 2 jajka sadzone, ser ekologiczny.

Przykładowe przepisy:

Kurczak w serowej panierce


Składniki: 1 mała pierś kurczaka, łyżka płatków owsianych, łyżka oliwy, szklanka przecieru pomidorowego, czubata łyżka startego parmezanu lub innego sera, łyżka siekanych listków oregano i bazylii, 50 g makaronu orkiszowego, 2 kawałki mozarelli niskotłuszczowej.
Przygotowanie: Na talerzu wymieszać mąkę, ser i zioła. Oliwę rozgrzać na patelni. Mięso obtoczyć w panierce i smażyć, po 5 min. z każdej strony. Makaron i mięso polać sosem, udekorować plastrem sera i piec w piekarniku (ok. 20 min.).

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Składniki: 2 szklanki mleka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1 jajko. Nadzienie: 200 g białego sera, brzoskwinie, orzechy włoskie, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naleśniki posmarować farszem, złożyć w kopertę. Podawać polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem.

Krem brokułowy

Składniki: 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 250 g róż brokułowych, jogurt naturalny, zioła, pestki słonecznika lub dyni.
Przygotowanie: Do gotującego się bulionu wrzucić brokuły, gotować do miękkości. Wszystko zmiksować, dodać jogurt i przyprawić do smaku. Posypać pestkami i ziarnami.

Dorsz pieczony w folii

Składniki: 20 dag filetów z dorsza, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki natki pietruszki, łyżeczka startej skórki z cytryny, pół łyżki oleju, sól, kapary
Przygotowanie: Filety skropić sokiem z cytryny i wstawić na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wysmarować olejem folię aluminiową zawinąć w nią posoloną rybę wraz ze skórką z cytryny i kaparami i piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem posypać dorsza natką pietruszki lub innymi ziołami  i pokropić oliwą.

Sałatka z melonem, pomidorami i serem


Składniki: ćwiartka melona, 1 pomidor, 50 g sera koziego ekologicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, ocet winny do smaku, sól, pieprz, świeże zioła.
Przygotowanie: Melona i pomidory (bez skórki) pokroić, wymieszać z serem kozim, skropić oliwą i doprawić do smaku. Delikatnie wymieszać.

Sałatka młodości

Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki przegotowanej wody lub soku wyciśniętego z pomarańczy lub grejpfruta, 3 łyżki mleka (2%), jabłko, sok z cytryny, cynamon do smaku.
Przygotowanie: Płatki zalać wodą lub sokiem i mlekiem, dodać pokrojone lub utarte jabłko skropione sokiem z cytryny, posypać cynamonem.