3 przepisy na domową granolę

27 grudnia 2018, dodał: Martina
Artykuł zewnętrzny

Znudziły ci się kanapki i szukasz innych pomysłów na śniadanie? A może po prostu masz ochotę na zdrową przekąskę? Przygotuj domową granolę!

1. Granola z suszonymi śliwkami

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • pół szklanki ziaren (np. pestki słonecznika, dyni)
  • pół szklanki dowolnych orzechów
  • 2 łyżki ulubionych otrębów
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka suszonych śliwek bez pestek

Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy. Następnie kroimy śliwki na drobne kawałki. Potem, w dużej misce mieszamy wszystkie składniki, poza śliwkami. Całość przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut, co 10 minut mieszając widelcem całość, aby granola się nie przypaliła. Po wystudzeniu dodajemy śliwki. Gotowe!

2. Granola sezamowo-jabłkowa

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50ml miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane wymieszaj z cynamonem, miodem, olejem sezamowym i pokrojonymi w plasterki jabłkiem. Przełoż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. Ostudź i przełoż do słoika. Granola jest gotowa do podania np. z jogurtem naturalnym czy mlekiem.

3. Czekoladowa granola

 

Składniki:

  • 300g płatków owsianych
  • 150g mieszanki dowolnych orzechów i pestek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 200g miodu
  • 50g dowolnej czekolady

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, orzechy i pestki (grubo posiekane), kakao, cynamon, olej i miód. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni. Tak, jak w poprzednich przypadkach, mieszaj granolę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Granola jest gotowa, kiedy lekko się przyrumieni. Po wystygnięciu wymieszaj ją z posiekaną na kawałki czekoladą.

 

zobacz również:

Domowa lekka granola (204 kcal)

Borówki – przepisy na wytrawne dania

Wegańskie przekąski – pomysły i przepisy

Banany – różne pomysłowe przepisy na desery bananowe

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...