Wegańskie przekąski – pomysły i przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wegańskie przekąski – pomysły i przepisy

12 lutego 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Czasami trudno jest znaleźć pomysł na stworzenie czegoś wystarczająco zaspokajającego głód, gdy jesteśmy poddani różnym restrykcjom żywieniowym – czy to ze względów osobistych, czy też czysto dietetycznych. Dzisiaj skupiamy się na przekąskach w diecie wegańskiej, która coraz częściej jest żywo komentowana i stosowana, a która prawidłowo rozplanowana dostarcza organizmowi wszelkich potrzebnych składników odżywczych. Co jeść w przerwach między głównymi posiłkami, żeby było zdrowo, wegańsko i w dodatku smacznie? 

 

Tost z awokado na słodko z pistacjami

O ile większość przepisów wykorzystuje awokado w wersji wytrawnej, o tyle wersja na słodko również świetnie się sprawdzi.

  • 2 kromki chleba
  • 1/2 awokado
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki łuskanych pistacji
  • szczypta soli

Chleb umieścić w tosterze do momentu przyrumienienia. Obrać i rozgnieść widelcem dojrzałe awokado, posiekać pistacje. Wymieszać całość z syropem z agawy i szczyptą soli do smaku. Tak przyrządzoną mieszankę kłaść na ciepłego tosta.

Pudding z nasionami chia

Bomba witaminowa, biorąc pod uwagę fakt, że nasiona chia, pełne kwasów omega 3 i witamin, są zaliczane do grona superfood. Jedz na zdrowie!

  • 4 łyżki nasion chia
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta soli
  • owoce: mrożone lub sezonowe

Wymieszać ze sobą płyny, syrop z agawy i nasiona chia. Odstawić mieszankę na noc do lodówki. Następnego dnia dolać płynu w razie konieczności i przyozdobić owocami.

Domowa granola z mlekiem roślinnym

Doskonała jako lekkie śniadanie oraz pożywna przekąska w ciągu dnia.

Przepis na całe opakowanie granoli:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki posiekanej mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie)
  • 1/2 szklanki nasion (słonecznika, dyni)
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połączyć składniki w misce, dobrze wymieszać. Przekładać niewielkimi porcjami na blachę i zapiekać 30-40 minut, o czasu do czasu przemieszać łyżką. Ostudzić przed podaniem lub przechowywaniem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawać np. z  owocami lub mlekiem roślinnym.

Sałatka z brokułem i słonecznikiem 

Zimą, w okresie, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin, sałatka z brokułem i pestkami słonecznika będzie świetnym rozwiązaniem na dostarczenie sobie dodatkowych witamin.

  • 1 brokuł
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować. Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Pomidora pokroić. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić do smaku.

Jabłkowe chipsy cynamonowe

Zdrowa alternatywa na niezdrową przekąskę, która w wydaniu jabłkowym staje się skarbnicą witamin.

  • 3 duże, niepoobijane jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru brązowego

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować jabłka: umyć i wydrążyć środek i pokroić je na kawałki – ok 2 cm talarki. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać owoce. Piec jabłka przez ok. godzinę lub półtorej w zależności od mocy piekarnika do momentu zarumienienia się i skurczenia się owoców co jakiś czas otwierając piekarnik aby je przemieszać.

Korzenne prażone orzechy laskowe (lub miks orzechów) 

Orzechy jako przekąska to również zdrowa alternatywa dla sklepowych ciastek i batonów.

  • 2 szklanki ulubionych orzechów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wymieszać z pozostałymi składnikami i piec ok. 10 min.

Sos tzatziki z tofu

Gdy myślimy o tzatziki, z reguły nasuwa nam się na myśl jogurt jako baza do tego sosu. W wegańskim wydaniu tzatziki to tofu zastępuje nam jogurt. Sos doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami.

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 ogórki zielone
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • mleko roślinne (najlepiej sojowe)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Tofu zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami – dodając nieco mleka roślinnego do uzyskania półpłynnej konsystencji. Do całości dodać ogórki i porządnie wymieszać.

Zobacz również:

Smalec wegański z fasoli i cebuli

Wegański suplement NutreeVEG

Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości

Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...