Domowa lekka granola (204 kcal)

26 listopada 2019, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 65g płatków jęczmiennych (pół szklanki)
  • 60g płatków żytnich (pół szklanki)
  • 60g płatków owsianych (pół szklanki)
  • 45g kaszy jaglanej (1/3 szklanki)
  • 6g wiórków kokosowych (łyżka)
  • 10g siemienia lnianego (łyżka)
  • 10g słonecznika (łyżka)
  • 8g sezamu (łyżka)
  • 8g orzechów laskowych (10sztuk)
  • 15g suszonych śliwek (4 sztuki)
  • 100g miąższu jabłka (waga bez odpadków)
  • 90g domowych wiśni w syropie
  • 50g miodu
  • 10g oleju (2 łyżki)

Płatki, kaszę, wiórki, siemię, słonecznik, sezam i zmielone (rozdrobnione) orzechy wymieszać ze sobą.
Jabłko zetrzeć na tarce, przerzucić do garnuszka, dodać do niego wydrylowane wiśnie, pokrojone drobno suszone śliwki, olej i miód. Podgrzać, a następnie zalać tym syropem wszystkie suche składniki. Pomieszać, przełożyć do foremki do pieczenia.
Piec 30minut w 150 stopniach. Zamieszać podczas pieczenia przynajmniej 2 razy. : )