Domowa lekka granola (204 kcal)
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 65g płatków jęczmiennych (pół szklanki)
- 60g płatków żytnich (pół szklanki)
- 60g płatków owsianych (pół szklanki)
- 45g kaszy jaglanej (1/3 szklanki)
- 6g wiórków kokosowych (łyżka)
- 10g siemienia lnianego (łyżka)
- 10g słonecznika (łyżka)
- 8g sezamu (łyżka)
- 8g orzechów laskowych (10sztuk)
- 15g suszonych śliwek (4 sztuki)
- 100g miąższu jabłka (waga bez odpadków)
- 90g domowych wiśni w syropie
- 50g miodu
- 10g oleju (2 łyżki)
Płatki, kaszę, wiórki, siemię, słonecznik, sezam i zmielone (rozdrobnione) orzechy wymieszać ze sobą.
Jabłko zetrzeć na tarce, przerzucić do garnuszka, dodać do niego wydrylowane wiśnie, pokrojone drobno suszone śliwki, olej i miód. Podgrzać, a następnie zalać tym syropem wszystkie suche składniki. Pomieszać, przełożyć do foremki do pieczenia.
Piec 30minut w 150 stopniach. Zamieszać podczas pieczenia przynajmniej 2 razy. : )