Kurczak w balsamicznej glazurze

6 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w balsamicznej glazurze

Składniki (2 porcje):
– 2 cienkie kotlety z piersi kurczaka (115 g)
– 2/3 łyżeczki grubej soli
– 2 łyżeczki siekanego świeżego rozmarynu]
– 5 łyżeczek oliwy z oliwek
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1/2 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
– 8 brukselek pokrojonych
– 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu

Przygotowanie:
Na średnio dużym ogniu rozgrzej średniej wielkości patelnię o nieprzywierającym dnie. Kotlety z kurczaka przypraw solą, rozmarynem, 1 łyżeczką oliwy z oliwek i pieprzem. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kurczaka po 2-3 min. z każdej strony. Dolej ocet i smaż dalej przez ok. 30 sek., obracając kurczaka, aby cały pokrył się glazurą. Przełóż mięso na talerz i utrzymuj w cieple.
patelnię opłucz i osusz. Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżeczki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Smaż ją aż zacznie mięknąć, czyli przez ok. 5 min. Dodaj pozostałe 2 łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie brukselkę i 1/4 szklanki wody. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj i duś przez 1 min., a potem odkryj i zwiększ ogień. Smaż dalej, aż brukselka zmięknie, czyli jeszcze przez 3-4 min. Kurczaka pokrój w paski i podawaj z brukselką i ryżem.

 

Przepis pochodzi z książki Dr Mehmet Oz: Moc na talerzu, wydanej nakładem Wydawnictwa Larum.