Jesienne przekąski – pomysłowe przepisy

5 listopada 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jesień to pora roku, która obfituje w wiele warzyw i owoców. Warto jest wykorzystać do stworzenia przepysznych przekąsek. Tym razem prezentujemy Wam ciekawe i pomysłowe przepisy na jesienne przekąski.

 

Pieczone jabłko

Co kupić?

  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki twarożku chudego
  • suszona żurawina
  • 2 łyżki ulubionej mieszanki musli ( płatki owsiane, goja, rodzynki, otręby pszenne)
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • odrobina miodu

Przygotowanie:

Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek lub wydrąż środek z całego jabłka i zostaw tylko odkrojony czubek do przykrycia jabłka. Forma jest dowolna, w zależności od upodobań. Następnie należy zmieszać twarożek z ulubioną mieszanką musli. Nadzienie dodaj do jabłek i polej je odrobiną miodu. Piecz je przez 25 minut w 180 stopniach. Przed samym podaniem posyp jabłka kakao.

pieczone jablka

Żółty koktajl

Co kupić?

  • jogurt naturalny 180 g
  • awokado ¼ szt. (ok. 60 g)
  • kiwi 1 szt.
  • cytryna 2 plasterki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki obierz ze skórki i zblenduj.

jesienne przekaski

 

Popcorn z chili i cynamonem

Co kupić?

  • suszone papryczki chili – 1-2 szt.
  • cukier – 100 g
  • mielony cynamon – 1 szczypta
  • olej – 3 łyżki
  • suszone ziarna kukurydzy – 75 g

Przygotowanie:

Chili utrzyj w moździerzu i wymieszaj z cukrem i cynamonem. Na rozgrzany olej w rondelku wrzuć kukurydzę i przykryj. Zmniejsz ogień w momencie pękania kukurydzy. Czasami potrząśnij rondlem, aby się popcorn nie przypalił. Następnie na patelni należy roztopić cukier z dodatkiem 4 łyżek wody. Smaż czasu skarmelizowania się cukru czyli uzyskania brązowego koloru. Teraz dodaj popcorn , wymieszaj całość i gotowe.

jesienne przekaski

 

Owsiane ciasteczka

Co kupić?

  • 2 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • odrobina sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika
  •  łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą, uformuj ciasteczka i piecz je przez 15 minut w 180 stopniach.

jesienne przekaski

Dynia z batatami

Co kupić?

  • 300 g dyni
  • 1 duży batat
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Batata obierz i pokrój na kawałki. Cebulę należy pokroić na ćwiartki. Dynię po obraniu należy pozbawić pestek, a miąższ z kolei pokroić w kostkę.  Warzywa ułóż na blaszce, dodaj przyprawy i polej je oliwą z oliwek.  Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Pamiętaj, aby w połowie obrócić warzywa.

jesienne przekaski

Pieczone ziemniaki z kurkami

 

  • 6 dużych ziemniaków
  • świeże kurki
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • tymianek i rozmaryn


Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. 2 Obierz, obmyj i pokrój ziemniaki. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
Skrop łyżeczką 3 łyżki oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, obracając od czasu do czasu, aż osiągniesz złoty kolor.  W międzyczasie oczyść grzyby (wytrawne gospodynie domowe wsypują do wody z grzybami sól, po to aby otworzyły się blaszki i został wypłukany cały piach).
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj grzyby i zioła i kontynuuj smażenie przez 5-8 minut, do czasu, aż wyparuje woda z grzybów.
Wymieszać pieczone ziemniaki z grzybami, dopraw do smaku. 

 

Jesienne dekoracje domu

Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców

Jesienne dekoracje stołu: stwórz klimat!

Jesienne zupy – przepisy