Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców
Jesień to idealna pora na przyrządzenie pysznych nalewek, którymi możemy raczyć się w okresie zimowym. Stragany uginają się pod ciężarem owoców i aż zdają się nas prosić o przygotowanie z nich czegoś pysznego. Same nalewki, oprócz oczywistych walorów smakowych, cieszą się renomą starodawnego sposobu na odporność w trakcie zimy. Sprawdź nasze propozycje na jesienne nalewki i wykorzystaj je tej jesieni!
Nalewka aroniowa
Aromatyczna nalewka aroniowa to jedna z najczęściej wybieranych opcji na domową nalewkę. Oczyści organizm z toksyn i pozytywnie wpłynie na ciśnienie.
- 1 kg aronii
- 20 liści wiśni – dzięki pozbędziemy się goryczy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1/2 l spirytusu
- Sok z jednej cytryny
Aronię opłukać i zamrozić na 24 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki ponownie opłukać, zalać wodą, do mieszanki dodać liście wiśni i gotować 10 minut do puszczenia soku. Odcedzić aronię i liście, do nalewki dodać cukier i dalej gotować, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny i spirytus. Przelać przez sitko o gęstych oczkach do karafek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Nalewka malinowa
Domowa nalewka z malin pomoże w przypadku nadciśnienia i w jesienno-zimowym okresie spadku odporności. Poza tym absolutnie cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje!
- 1 kg malin
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 kg cukru
Maliny opłukać, osuszyć i wrzucić do dużego słoja. Zasypać je cukrem i zalać spirytusem. Odłożyć na 6 tygodni i od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę i rozlać do karafek.
Nalewka jeżynowa
Z nalewką jeżynową powinni polubić się fani malin.
- 1 kg jeżyn
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 kg cukru
Jeżyny opłukać, osuszyć i wrzucić do dużego słoja. Zasypać je cukrem i zalać spirytusem. Odłożyć na 6 tygodni i od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę i rozlać do karafek.
Nalewka gruszkowa
Przypadnie do gustu miłośnikiem słodkich alkoholi przełamanych cytrusową nutą.
- 1 kg gruszek
- ¼ kg cukru
- ¼ l spirytusu
- ¼ l wódki
- Skórka pomarańczy
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Włożyć do słoja, zasypać cukrem, zamknąć i odstawić na ok. 4 dni. W międzyczasie codzienne wstrząsnąć słojem. Po upływie tego czasu sparzyć pomarańczę i wrzucić jej skórkę do mikstury. Zalać spirytusem i wódką i odstawić na miesiąc. Po upływie miesiąca odcedzić, wlać do karafek i odstawić na kolejny miesiąc.
Nalewka śliwkowa
Popularna „śliwowica” to królowa jesiennych nalewek. Łatwa w przygotowaniu, o pięknym kolorze, smakowita nalewka w pełni oddaje smak jesieni.
- 1 kg śliwek węgierek
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l wódki
- 1/2 kg cukru
Umyte, pokrojone i przecięte śliwki zalać wódką i spirytusem wraz z pestkami. Przez kilka dni słój z nalewką przechowywać w ciepłym miejscu, następnie przenieść w chłodniejsze i macerować ok. 1 miesiąca. Po upływie tego czasu zlać nalew, zasypać cukrem i odłożyć na kolejny miesiąc, od czasu do czasu potrząsając pojemnikiem aby cukier równomiernie się rozłożył i rozpuścił. Po upływie tego czasu połączyć wcześniej zlany alkohol i śliwkowy syrop. Całość przecedzić przez gęste sitko i rozlać do karafek.
Nalewka pigwowa
Aromatyczna nalewka pigwowa poprawi humor w dłużące się zimowe wieczory.
- 1 kg pigwy
- 1 l wódki
- 1/2 kg cukru
Pigwę umyć, wydrążyć i pokroić. Zasypać cukrem i odstawić. Po ok. 4 dniach dolać wódkę i odstawić na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając słojem. Po upływie 4 tygodni przelać do karafek i odczekać ok. 2 miesięcy przed spożyciem.
zobacz również:
Nalewki na oczyszczenie organizmu – różne przepisy
Nalewki na różne dolegliwości
Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy
Domowe nalewki – różne pyszne przepisy, tradycyjne receptury