Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców

18 października 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Jesień to idealna pora na przyrządzenie pysznych nalewek, którymi możemy raczyć się w okresie zimowym. Stragany uginają się pod ciężarem owoców i aż zdają się nas prosić o przygotowanie z nich czegoś pysznego. Same nalewki, oprócz oczywistych walorów smakowych, cieszą się renomą starodawnego sposobu na odporność w trakcie zimy. Sprawdź nasze propozycje na jesienne nalewki i wykorzystaj je tej jesieni!

 

Nalewka aroniowa

Aromatyczna nalewka aroniowa to jedna z najczęściej wybieranych opcji na domową nalewkę. Oczyści organizm z toksyn i pozytywnie wpłynie na ciśnienie.

  • 1 kg aronii
  • 20 liści wiśni – dzięki pozbędziemy się goryczy
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • Sok z jednej cytryny

Aronię opłukać i zamrozić na 24 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki ponownie opłukać, zalać wodą, do mieszanki dodać liście wiśni i gotować 10 minut do puszczenia soku. Odcedzić aronię i liście, do nalewki dodać cukier i dalej gotować, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny  i spirytus. Przelać przez sitko o gęstych oczkach do karafek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Nalewka malinowa

Domowa nalewka z malin pomoże w przypadku nadciśnienia i w jesienno-zimowym okresie spadku odporności. Poza tym absolutnie cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje!

 

  • 1 kg malin
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru

Maliny opłukać, osuszyć i wrzucić do dużego słoja. Zasypać je cukrem i zalać spirytusem. Odłożyć na 6 tygodni i od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę i rozlać do karafek.

Nalewka jeżynowa

Z nalewką jeżynową powinni polubić się fani malin.

  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru

Jeżyny opłukać, osuszyć i wrzucić do dużego słoja. Zasypać je cukrem i zalać spirytusem. Odłożyć na 6 tygodni i od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę i rozlać do karafek.

Nalewka gruszkowa

Przypadnie do gustu miłośnikiem słodkich alkoholi przełamanych cytrusową nutą.

  • 1 kg gruszek
  • ¼ kg cukru
  • ¼ l spirytusu
  • ¼ l wódki
  • Skórka pomarańczy

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Włożyć do słoja, zasypać cukrem, zamknąć i odstawić na ok. 4 dni. W międzyczasie codzienne wstrząsnąć słojem. Po upływie tego czasu sparzyć pomarańczę i wrzucić jej skórkę do mikstury. Zalać spirytusem i wódką i odstawić na miesiąc. Po upływie miesiąca odcedzić, wlać do karafek i odstawić na kolejny miesiąc.

Nalewka śliwkowa

Popularna „śliwowica” to królowa jesiennych nalewek. Łatwa w przygotowaniu, o pięknym kolorze,  smakowita nalewka w pełni oddaje smak jesieni.

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1/2 kg cukru

Umyte, pokrojone i przecięte śliwki zalać wódką i spirytusem wraz z pestkami. Przez kilka dni słój z nalewką przechowywać w ciepłym miejscu, następnie przenieść w chłodniejsze i macerować ok. 1 miesiąca. Po upływie tego czasu zlać nalew, zasypać cukrem i odłożyć na kolejny miesiąc, od czasu do czasu potrząsając pojemnikiem aby cukier równomiernie się rozłożył i rozpuścił. Po upływie tego czasu połączyć wcześniej zlany alkohol i śliwkowy syrop. Całość przecedzić przez gęste sitko i rozlać do karafek.

Nalewka pigwowa

Aromatyczna nalewka pigwowa poprawi humor w dłużące się zimowe wieczory.

  • 1 kg pigwy
  • 1 l wódki
  • 1/2 kg cukru

Pigwę umyć, wydrążyć i pokroić. Zasypać cukrem i odstawić. Po ok. 4 dniach dolać wódkę i odstawić na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając słojem. Po upływie 4 tygodni przelać do karafek i odczekać ok. 2 miesięcy przed spożyciem.

 

zobacz również:

Nalewki na oczyszczenie organizmu – różne przepisy

Nalewki na różne dolegliwości

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

Domowe nalewki – różne pyszne przepisy, tradycyjne receptury