Domowe nalewki – różne pyszne przepisy, tradycyjne receptury | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowe nalewki – różne pyszne przepisy, tradycyjne receptury

1 września 2022, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Sezon na robienie domowych trunków zaczyna się już latem i ciągnie się aż do późnej jesieni. Te wysokoprocentowe napoje wciąż zyskują na popularności, ze względu na swoje zdrowotne właściwości i słodki, owocowy smak. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów.

 

Włoskie limoncello

Słynna rzymska nalewka, intensywnie cytrynowa, ostatnio robi furorę również w naszym kraju, szczególnie smakuje w upalne dni.

-świeżo skrojona skórka z 10 cytryn

-250 ml spirytusu

-500 ml wódki

-litr niegazowanej wody mineralnej

-kg cukru

-skondensowane mleko

 

Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i skroić skórkę (jak najcieniej). Skórki przełożyć do słoja i zalać wódką i spirytusem, nakryć otwór  folią spożywczą i odstawić na miesiąc. Nalewka powinna się klarować. Wodę zagotować, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając – cukier powinien się rozpuścić. Ostudzić.  Nalewkę zlać znad skórek dodać do cukrowego syropu i wymieszać, odstawić na 24 godziny, potem przefiltrować przez bibułkę do kawy. Ponalewać do butelek i odstawić na 14 dni. Nalewkę można spożywać po dwóch tygodniach, ale włoszki dodatkowo gotują puszkę mleka w wodzie przez 2 godziny i dodają je do nalewki.

Cytrynowa nalewka babuni błyskawiczna

-4 cytryny

-szklanka spirytusu

-szklanka wody przefiltrowanej

-3 łyżki miodu

 

2 cytryny obrać ze skóry i pokroić w cząstki, pozostałe cytryny pokroić w małe kawałki bez obierania, całość włożyć do wyparzonego, dużego słoja i zalać szklanką spirytusu, zakręcić,  odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. W dużym garnku podgrzać wodę do temperatury 40 stopni C, dodać miód, rozpuścić mieszając. Wodę z miodem ostudzić do temperatury pokojowej. Do słoja z cytrynami i spirytusem dodać wodę z miodem, zakręcić i odstawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie nalewkę można już spożywać.

Malinówka

Skutecznie obniża temperaturę ciała w przypadku przeziębienia i pomaga przy kobiecych dolegliwościach zmniejszając intensywność bólów miesiączkowych.

 

-1 kg dojrzałych malin

-0.5 l spirytusu

-0.5 kg cukru

-0.5 l czystej wódki

Sposób przygotowania:

Maliny dokładnie czyścimy, zalewamy wódką i spirytusem. Owoce powinny być całkowicie przykryte alkoholem. Pojemnik należy dobrze zamknąć i przynajmniej raz dziennie porządnie nim wstrząsnąć. Po upływie zalecanego czasu, cały płyn należy przelać do butelki, a pozostałe maliny zasypać cukrem. Przecedzony alkohol powinien mieć cudowny, malinowy zapach. Gdy pozostały cukier się rozpuści, a maliny puszczą kolejny sok, należy odcisnąć cały płyn do wcześniej odcedzonej nalewki i delikatnie połączyć. Tak przyrządzony trunek odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum trzy miesiące.

Nalewka Moretto z suszonych moreli

Łagodna w smaku i dość słodka nalewka, typowo damska, idealna na wszelkie stany depresji i smutku.

-garść suszonych moreli

-250 ml soku ananasowego

-500 ml spirytusu

-250 ml niegazowanej wody

 

Morele umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do słoja. Wodę zagotować z cukrem, stale mieszając, ostudzić. Dodać spirytus i sok ananasowy, dokładnie wymieszać i przelać do słoja z morelami. Szczelnie zamknąć i ostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając. Następnie przefiltrować i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3 miesiące.

 

Śliwkówka

Pomaga w regulowaniu trawienia, zapobiega zaparciom i zapobiega chorobom jelita grubego.

 

-1 kg dojrzałych śliwek węgierek

-300g cukru

-0.5 l spirytusu

-0.5 l wódki

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, kroimy na pół wyciągając pestki i zalewamy alkoholem. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie podobnie jak przy malinówce zlewamy alkohol, a śliwki zasypujemy cukrem i czekamy na soki. Gdy cukier się rozpuści dokładnie odciskamy cały syrop i łączymy go z wcześniej odcedzonym alkoholem. Napój odstawiamy na minimum 3 miesiące, pamiętając, że im dłużej damy poleżeć naszej miksturze, tym mocniejsza się stanie.

Nalewka kokosowa

Ma słodki kokosowy smak, który zabierze cię w zmysłową, tropikalną podróż.

 

-puszka mleka skondensowanego, słodkiego

-pół litra mleka

-duża paczka wiórków kokosowych

-szklanka spirytusu lub wódki

 

Sposób przygotowania:

Wiórki zalewamy wódką i odstawimy na 4 dni w duży słoju. Po tym czasie dolewamy mleko i tak przygotowaną miksturę przeciskamy przez gazę.  Następnie dolać do odcedzonego napoju puszkę mleka skondensowanego i całość wymieszać i  odstawić na tydzień. Po tym czasie nasza tropikalna nalewka jest gotowa do wypicia. Jeśli chcesz od razu przygotować większą ilość po prostu podwój poszczególne składniki.

 

Malibu miodowe do picia od razu

Błyskawiczna lekka nalewka idealna na babskie spotkania, do picia natychmiast po przyrządzeniu.

-750 ml czystej wódki

-1,5 litra mleka

-250 ml płynnego miodu

Mleko zagotować i ostudzić, tak żeby było lekko ciepłe, dodać miód i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić i połączyć z wódką, dobrze wymieszać. Można pić od razu, to co zostanie przechowywać w lodówce. Przed spożyciem energicznie potrząsnąć butelką. Do smaku można dodać kilka kropli aromatu migdałowego lub orzechowego albo odrobinę syropu malinowego.

Ananasówka turyńska

Przepyszna w smaku, warto pokusić się o przygotowanie większej ilości – znika w mgnieniu oka!

-świeży ananas

-kawałek kory cynamonu

-szczypta gałki muszkatołowej

-laska wanilii

-litr czystej wódki

-50 dag cukru

-125 ml niegazowanej wody mineralnej

 

Ananasa obrać i posiekać, przełożyć do czystego dużego słoja i dodać posiekaną wanilię, pokruszoną korę cynamonu i gałkę. Zalać całość wódką i dokładnie zakorkować, odstawić  w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.  Z wody i cukru przygotować syrop, ostudzić do temperatury pokojowej, nalewkę przefiltrować przez np. filtr do kawy i wlać do zimnego syropu. Przelać do butelek, dokładnie zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na około 15 dni.

Domowy ajerkoniak Justyny

-250 ml spirytusu (ew. pół na pół z wódką)
-puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
-szklanka cukru
-5 żółtek
-jeśli ktoś lubi waniliowy posmak – można dodać torebkę cukru waniliowego

Bardzo dokładnie miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie stopniowo dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i wciąż miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły. Całość wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni w chłodnie miejsce, aby „się przegryzło”. Pasuje do lodów, sałatki owocowej lub jako samodzielny napój.

Cytrynówka po karpacku

Niezwykle energetyzująca, idealna na babskie wieczory i rodzinne posiadówki.

-500 ml czystej wódki

-15 ziaren kawy świeżo palonej

-2 cytryny

-15 dag cukru

-cukier waniliowy

 

Cytryny sparzyć wrzątkiem oraz dokładnie wyszorować.  Każdą cytrynę gęsto ponakłuwać wykałaczką, Umieścić cytryny w dużym słoju, dodać cukier i ziarna kawy. Cytryny zalać wódką, aby były zakryte. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 14 dni, co jakiś czas potrząsać w tym czasie słojem. Po tym okresie przelać do butelek, wcześniej należy wódkę przelać przez gazę.

Czekoladowa nalewka

Ta nalewka zdecydowanie dla łasuchów nie tylko rozgrzewa w zimowe wieczory, ale dzięki temu, że jest słodka wystarczy jeden kieliszeczek szczęścia.

-litr spirytusu

-500 ml niegazowanej wody mineralnej

-laska wanilii

-30 dag gorzkiej czekolady

-kg cukru

 

Czekoladę drobno posiekać, wanilię utłuc w moździerzu. Całość przełożyć do słoja, zalać spirytusem i zamknąć. Odstawić na tydzień, potrząsać codziennie. Przefiltrować.  Wodę zagotować z cukrem na małym ogniu i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać czekoladowy płyn i odstawić całość na 24 godziny. Potem przelać do buteleczek i odstawić na 30 dni przed skosztowaniem.

Nalewka czosnkowa

Nalewka o intensywnym i niebanalnym smaku, nie tylko doskonale wpływa na zdrowie to też odmładza. Warto mieć ją przez cały rok w domowej piwniczce.

-główka czosnku polskiego

-garść rodzynek

-750 ml czystej wódki

 

Czosnek obrać i posiekać oraz przełożyć do wyparzonego słoja, zalać wódką. Odstawić w ciemne miejsce na około 14 dni. Potem przefiltrować i przelać do wyparzonej butelki, dodać umyte rodzynki, słoik zamknąć i odstawić całość na 6 miesięcy. Następnie zlać płyn znad rodzynek i odstawić na kolejne 30 dni.

Domowej roboty gin

-litr czystej wódki

-łyżeczka jagód jałowca

-skórka cienko skrojona z cytryny

-15 dag cukru

Skórkę z cytryny, jałowiec i cukier przełożyć do słoja, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie potrząsając słojem, potem przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na  5 miesięcy.

Winogronówka

Nalewka jest bardzo sodka, ale można do niej wykorzystać nawet male winogrona, rosnące w Polsce na naszych tarasach i balkonach.

-30 dag obranych z szypułek ciemnych winogron

-500 ml spirytusu

-250 ml niegazowanej wody mineralnej

-50 dag cukru

-3 goździki

-kawałek laski cynamonu

 

Umyć winogrona i osuszyć. Przełożyć do szerokiego słoja, dodać połowę cukru, potrząsnąć słojem. lekko ugnieść, dodać goździki i cynamon. Zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, najlepiej na oświetlone słońcem okno. Potem przecedzić, wyciskają łyżką owoce, otrzymany płyn przefiltrować. Pozostały cukier zalać wódką i zagotować na małym ogniu, stale mieszając, aż się cukier rozpuści. Syrop ostudzić i połączyć z nalewem. Odstawić na 10 dni w chłodne miejsce, potem przefiltrować i rozlać do butelek. Do pełnej degustacji poczekać 30 dni.

Nalewka miętowa

Nalewka w stylu włoskim – orzeźwiająca, idealna na letnie dni, szczególnie po obfitym posiłku lub jako dodatek do deserów czy drinków.

-200 ml spirytusu

-250 ml białego wina

-garść świeżych listków mięty

-skrojona skórka z dwóch cytryn

15 dag płynnego miodu np. lipowego

 

Miętę rozdrobnić, przełożyć do słoika i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni a następnie przefiltrować, wyciskając dobrze listki. Dolać winko i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać  i odstawić na kolejne 2 dni w chłodne miejsce. Następnie dodać miód i wymieszać.

Nalewka gruszkowa

Ta owocowa nalewka naprawdę jest wyśmienita i ma wielu zwolenników, pita przy kominku zimową porą przypomina owocowe sady i zielone łąki.

 

-2 kg słodkich, ale twardych gruszek

-litr spirytusu

-3 szklanki wody

-250 ml miodu płynnego

-1/4 szklanki rumu

-laska wanilii

-2 ziarenka kardamonu

-cienko skrojona skórka z cytryny

 

Zagotować 3 szklanki wody, dodać miód i wymieszać, ostudzić. Połączyć ze spirytusem i rumem. Skórkę z cytryny pokroić w paseczki, wanilię przekroić wzdłuż i przełożyć do pojemnego słoja, dodać kardamon.  Gruszki cienko obrać, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne i zachować połowę pestek. Przełożyć razem do słoja dodać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa miesiące, co kilka dni energicznie potrząsając. Po upływie tego czasu całość przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na 6 miesięcy.

Nalewka truskawkowa

Nalewka wolnodojrzewająca, ale bardzo smaczna, wspomnienie lata w środku zimy.

-kg truskawek

-500 ml płynnego miodu

-litr czystej wódki

 

Truskawki przebrać, wypłukać i osuszyć. Usunąć szypułki, przełożyć  do pojemnego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i zaciszne miejsce na 5 tygodni. Następnie nalew zlać a owoce zalać miodem i ponownie zamknąć. Wystawić na działanie promieni słonecznych na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Potem zlać syrop miodowy i połączyć z uprzednio zlanym nalewem, odstawić na tydzień po czym przefiltrować i przelać do butelek – do spożycia nadaje się po około 3 miesiącach.

Wiśniowa nalewka staropolska

Szlachetna w smaku, aromatyczna wiśniówka – oryginalna, staropolska receptura. Smakuje damskiej i męskiej części koneserów nalewkowych.

-50 dag dojrzałych wiśni

-250 ml płynnego miodu

-25 dag suszonych śliwek

-15 goździków

-litr spirytusu

-750 ml niegazowanej wody mineralnej

 

Połowę wiśni wydrylować, drugą połowę lekko zmiażdżyć, żeby pestki popękały. Miód rozpuścić. Do słoja włożyć wiśnie, zalać rozpuszczonym miodem i zostawić na dobę. Śliwki umyć, wydrylować i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do wiśni, wsypać goździki i zalać spirytusem wymieszanym z trzema szklankami wody. Dobrze zakorkować i zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, potrząsać słojem co dwa dni. Potem przecedzić a owoce odcisnąć prze filtr lub płótno, przelać do butelek, zakorkować, Serwować po upływie 6 miesięcy.

Piercówka czyli wódka kresowa na papryczkach

Lwowska wódeczka na ostrych papryczkach, pobudzi metabolizm, doskonała na przeziębienia, jest to jednak trunek dla odważnych, którzy lubią pikantne nalewki.

-500 ml spirytusu

-500 ml niegazowanej wody mineralnej

-2 małe papryczki chili

-3 łyżki miodu

 

Wodę zagotować, dodać miód i wymieszać, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Papryczki umyć, osuszyć, usunąć pozostałości łodyżki i włożyć do słoja, zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Ostrożnie zlać nalewkę znad papryczek. Woda jest naprawdę bardzo pikantna, należy wypijać niewielką ilość nalewki jednym haustem. Jeśli nalewka ma być mniej pikantna można usunąć nasiona z papryczki.

 

Nalewka pomarańczowa z goździkami

Bardzo prosta smaczna nalewka kresowa, do jej wykonania wystarczy już tylko jedna pomarańcza!

-1 duża pomarańcza

-litr czystej wódki

-7 goździków

-25 dag cukru

Wódkę wlać do dużego słoja, dodać cukier i mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć, sparzyć i osuszyć, naszpikować goździkami, przebić na wylot grubą igłą z nitką, aby można było owoc zawiesić pod pokrywką nad powierzchnią alkoholu. Słój zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.

Nalewka kawowa

Doskonała kawa pod napięciem.

-10 dag drobno mielonej kawy naturalnej

-750 ml spirytusu

-1/2 laski wanilii

-75 dag cukru

-500 ml niegazowanej wody mineralnej

-2 łyżki mleka

 

Kawę i wanilię posiekaną zalać spirytusem w wyparzonym słoju, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie przefiltrować płyn znad osadu przez filtr do kawy. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody, dobrze wymieszać i pozostawić na 30 minut następnie gdy osad opadnie, przefiltrować i dodać do uprzednio przefiltrowanego ekstraktu. Resztę wody zagotować z cukrem, wymieszać  z ekstraktem spirytusowym, dodać wrzące mleko, wstrząsnąć i pozostawić na kolejny tydzień. Przejrzysty płyn znad osadu delikatnie zlać przez filtr do kawy do butelek.

zobacz również:

Przepisy na owocowe staropolskie nalewki

Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki

Przepisy na nalewki z pigwy

Najpyszniejsze drinki świata – porady i przepisy

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz