Przepisy na nalewki z pigwy

18 kwietnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Charakterystyka owoców pigwy (Pigwowiec Cido (Chaenomeles japonica Cido)
Duże, jasnożółte, twarde, pachnące. Dojrzewają od września. Mogą być zbierane sukcesywnie jesienią i zimą.

Wartości zdrowotne owoców:
Zawierają prowitaminę A, dużo witaminy C, błonnik
Szczególnie polecane dla amatorów domowych przetworów. Z owoców pigwowca zrobić można świetne nalewki, aromatyczny sok, dżemy i marmolady (dzięki naturalnym pektynom żelującym nie wymagają dodatków)


Zastosowanie kulinarne:
soki, syropy, wino, nalewki, dżemy, marmolady

Warto uprawiać w: ogrodzie, ponieważ…

o    Cido jest miniaturowym krzewem (dorasta do 1 m wysokości) ozdobnym wiosną dzięki ogromnym czerwono-pomarańczowym kwiatom, a jesienią obsypanym pachnącymi owocami o wielkości małych jabłek.
o    Roślina ta nie jest wybredna co do gleby, świetnie rośnie na słonecznych skarpach, skalniakach.

Przepisy na nalewki:

Pigwowy likier z Zurychu

Już w roku 1889 czasopismo „Möllers Deutsche Gärtnerzeitung” wydrukowało przepis na likier opracowany przez ogrodnika Olbricha z  Zurichu:
Owoce są zbierane przed przymrozkami i przecierane na tarce. Powstała masa jest następnie delikatnie przeciskana przez gazę, jednakże nie za mocno, gdyż w przeciwnym razie otrzyma się zbyt dużo osadu. Otrzymany sok jest gotowany z cukrem (750 g cukru na każdy litr soku) oraz dokładnie odszumowywany. Po wystarczającym ochłodzeniu do 1 litra soku dodaje się 0,5 litra dobrego spirytusu. Sok nalewa się do butelek i dobrze wygotowuje. Zamiast spirytusu można użyć również dobrej wódki zbożowej. Gdy mieszanina odstała kilka tygodni w butelkach, jest ona gotowa do spożycia. Im starsza będzie, tym lepiej będzie smakować.

Wódka pigwowa (niemiecki przepis z 1786 r.)

Najpierw pigwy muszą zostać oczyszczone za pomocą ścierki, a następnie na tarce należy zetrzeć taką ich ilość, aby można było przez ścierkę wycisnąć sześć kwart  soku. Ten sok umieszcza się w naczyniu, dodaje cztery kwarty spirytusu winnego , obok pestek 60 brzoskwiń i 60 moreli, które należy grubo zmielić, drobno pokrojonego cynamonu i goździków, jak i jednego funta drobnego cukru kanaryjskiego . Naczynie musi być jednak tak duże, aby z tymi wszystkimi składnikami nie było całkiem pełne. Jest ono następnie zamykane i odstawiane na 3 do 4 tygodni, jednak trzeba je codziennie raz wstrząsnąć. Następnie próbuje się, czy wódka jest dobra, i przechowuje się ją potem w butelkach.

MOCOWOC – kolekcja ośmiu dekoracyjnych krzewów owocowych o szczególnie cennych właściwościach smakowych, zdrowotnych i kulinarnych, oferowana od maja 2011 r. przez szkółkę Grąbczewscy. Facebook.com/MOCOWOC

www.grabczewscy.pl