Desery na letnie upały
Upały dają się we znaki i zazwyczaj wtedy sięgamy po lody. No, ale ile można je jeść? Macie czasem ochotę na coś innego? Przedstawiamy Wam pyszne desery, które idealnie Was orzeźwią i ochłodzą. Na ryneczkach mimo suszy nie brakuje owoców sezonowych: truskawek, borówek, porzeczek, czereśni, malin. Wykorzystajmy je w naszych letnich deserach, tym bardziej, że nie tylko dodają im smaku, ale też zawierają cenne minerały i witaminy oraz orzeźwiają.
Maliny z owsianką
Taki deser dostarczy Ci mnóstwo błonnika oraz witamin.
Co kupić?
- 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego
- 300 gramów świeżych, dokładnie umytych malin
- 200 gramów owsianki
Przygotowanie:
Do pucharka lub szklanki wlej 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę płatków owsianych, a na wierzch ułóż maliny. Utwórz kilka takich warstw w tej kolejności, aż zapełnisz cały pucharek.
Sałatka owocowa
Tutaj masz dużą swobodę, bo wystarczy pokroić owoce, które lubisz najbardziej. Możesz ją udekorować bita śmietaną lub dodać sos z mięty, czy jogurt naturalny.
Panna Cotta
Wystarczy, że śmietanę zastąpisz jogurtem, a deser stanie się lekki i dietetyczny.
Co kupić?
- 400 gramów gęstego jogurtu naturalnego
- 100 mililitrów mleka
- dwie łyżeczki cukru pudru
- dwie płaskie łyżeczki żelatyny
- 200 gramów truskawek, jagód lub borówek amerykańskich
- dwie łyżki cukru
- migdały w płatkach (do dekoracji)
Przygotowanie:
Mleko należy ugotować w małym rondelku, po czym zdjąć z gazu i dodać żelatynę. Teraz mieszaj dokładnie, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Pozostaw do wystudzenia, po czym dodaj jogurt z cukrem pudrem. Wymieszaj i przelej do pucharków. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Mus owocowy
Przygotuj ulubione owoce i je zmiksuj z odrobiną wody. Polej je zsiadłym mlekiem zmieszanym z mlekiem i ozdób płatkami migdałowymi. Możesz też dać na górę galaretkę, mięte, czekoladę, a nawet bitą śmietanę w zależności jak bardzo chcesz uzyskać dietetyczny deser. Możesz też warstwowo przekładać sos, owoce, sos.
Leśny koktajl
Lato to wysyp owoców leśnych więc fajnie będzie je wykorzystać kiedy są świeże i dojrzałe. Taki koktajl doda Ci energii i orzeźwi organizm.
Co kupić?
- 500 gramów dowolnych owoców leśnych
- 500 gramów płynnego jogurtu naturalnego
- dwie szklanki mleka
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i gotowe. Na górę dla orzeźwienia dodaj gałkę lodów.
Mrożona kofeina
Jeżeli uwielbiasz kawę to wersja na zimno z pewnością przypadnie Ci do gustu szczególnie w upalne dni.
Co kupić?
- 50 mililitrów mocnego espresso
- kilka kostek lodu
- około 250 mililitrów mleka
- dwie gałki lodów śmietankowych
- odrobinę bitej śmietany
- sos do dekoracji np. czekoladowy
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki należy wlać espresso, wsypać lód, dodać gałkę lodów i całość zalać mlekiem. Na wierz dodaj bitą śmietanę oraz ulubiony sos.
Zimna czekolada
Świetnie nada się zarówno dla młodszych jak i starszych. Pysznie smakuje i jest łatwa w wykonaniu.
Co kupić?
- tabliczka gorzkiej czekolady
- dwie szklanki mleka
- szklanka śmietanki 30-procentowej
- cztery łyżki wody mineralnej
- łyżeczka cukru
- kostki lodu
- bita śmietana
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy odrobinę wody mineralnej oraz cukier. Następnie zmiksuj czekoladę, mleko i śmietankę. Napój odstaw do lodówki, aby się schłodził. Podawaj z kostkami lodu i bitą śmietaną.
Kajmakowe tiramisu
Pyszny deser, który wyglądem zachwyci gości i orzeźwi w upalne dni.
Co kupić?
- 250 g mascarpone schłodzonego
- 1 szklanka mocnej kawy
- 3 – 4 łyżki amaretto lub innego alkoholu
- 300 g masy krówkowej – kajmaku
- mała paczka okrągłych biszkoptów (ok. 120 g)
- ok. 200 g mrożonych owoców czarnej porzeczki lub malin lub ok. 300 g świeżych malin, jagód, borówki amerykańskiej
- kakao
Przygotowanie:
Zaparz mocną kawę z ok 2 łyżek i zalej 250 mol wrzątku. Dodaj do niej likier lub wybrany alkohol i zostaw do wystudzenia. Następnie namaczaj w tym biszkopty, ale tylko na sekundy, po czym połam je na pół i umieść w małych szklankach. W każdej szklance powinno znaleźć się ok 2 -3 biszkoptów. Schłodzone mascarpone miksuj przez 1,5 minuty, po czym dodaj kajmak i ubijaj całość ok 1 minuty. Połowę powstałej masy dołóż do szklanek. Teraz ułóż na masę wybrane owoce. Całość przykryj pozostałą masą i połóż po namoczonym biszkopcie wypukłą stroną do góry. Posyp je kakao i gotowe.
zobacz również:
Brzoskwinie – ciekawe i smaczne przepisy
Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy
Co można zrobić z czereśni?
Banany – przepisy na różne oryginalne dania z bananów