Desery na letnie upały

29 czerwca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Upały dają się we znaki i zazwyczaj wtedy sięgamy po lody. No, ale ile można je jeść? Macie czasem ochotę na coś innego? Przedstawiamy Wam pyszne desery, które idealnie Was orzeźwią i ochłodzą. Na ryneczkach mimo suszy nie brakuje owoców sezonowych: truskawek, borówek, porzeczek, czereśni, malin. Wykorzystajmy je w naszych letnich deserach, tym bardziej, że nie tylko dodają im smaku, ale też zawierają cenne minerały i witaminy oraz orzeźwiają.

letnie desery

Maliny z owsianką

Taki deser dostarczy Ci mnóstwo błonnika oraz witamin.

Co kupić?

  • 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 gramów świeżych, dokładnie umytych malin
  • 200 gramów owsianki

Przygotowanie:

Do pucharka lub szklanki wlej 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę płatków owsianych, a na wierzch ułóż maliny. Utwórz kilka takich warstw w tej kolejności, aż zapełnisz cały pucharek.

deser z malinami

Sałatka owocowa

Tutaj masz dużą swobodę, bo wystarczy pokroić owoce, które lubisz najbardziej.  Możesz ją udekorować bita śmietaną lub dodać sos z mięty, czy jogurt naturalny.

salatka owocowa

Panna Cotta

Wystarczy, że śmietanę zastąpisz jogurtem, a deser stanie się lekki i dietetyczny.

Co kupić?

  •  400 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 mililitrów mleka
  • dwie łyżeczki cukru pudru
  • dwie płaskie łyżeczki żelatyny
  • 200 gramów truskawek, jagód lub borówek amerykańskich
  • dwie łyżki cukru
  • migdały w płatkach (do dekoracji)

Przygotowanie:

Mleko należy ugotować w małym rondelku, po czym zdjąć z gazu i dodać żelatynę. Teraz mieszaj dokładnie, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.  Pozostaw do wystudzenia, po czym dodaj jogurt z cukrem pudrem. Wymieszaj i przelej do pucharków. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

panna cotta

Mus owocowy

Przygotuj ulubione owoce i je zmiksuj z odrobiną wody. Polej je zsiadłym mlekiem zmieszanym z mlekiem i ozdób płatkami migdałowymi. Możesz też dać na górę galaretkę, mięte, czekoladę, a nawet bitą śmietanę w zależności jak bardzo chcesz uzyskać dietetyczny deser. Możesz też warstwowo przekładać sos, owoce, sos.

mus owocowy

Leśny koktajl

Lato to wysyp owoców leśnych więc fajnie będzie je wykorzystać kiedy są świeże i dojrzałe. Taki koktajl doda Ci energii i orzeźwi organizm.

Co kupić?

  • 500 gramów dowolnych  owoców leśnych
  • 500 gramów płynnego jogurtu naturalnego
  • dwie szklanki mleka
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i gotowe. Na górę dla orzeźwienia dodaj gałkę lodów.

koktajl z owocw

Mrożona kofeina

Jeżeli uwielbiasz kawę to wersja na zimno z pewnością przypadnie Ci do gustu szczególnie w upalne dni.

Co kupić?

  •  50 mililitrów mocnego espresso
  • kilka kostek lodu
  • około 250 mililitrów mleka
  • dwie gałki lodów śmietankowych
  • odrobinę bitej śmietany
  • sos do dekoracji np. czekoladowy

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki należy wlać espresso, wsypać lód, dodać gałkę lodów i całość zalać mlekiem. Na wierz dodaj bitą śmietanę oraz ulubiony sos.

mrozona kawa

Zimna czekolada

Świetnie nada się zarówno dla młodszych jak i starszych. Pysznie smakuje i jest łatwa w wykonaniu.

Co kupić?

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • dwie szklanki mleka
  • szklanka śmietanki 30-procentowej
  • cztery łyżki wody mineralnej
  • łyżeczka cukru
  • kostki lodu
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy odrobinę wody mineralnej oraz cukier. Następnie zmiksuj czekoladę, mleko i śmietankę. Napój odstaw do lodówki, aby się schłodził. Podawaj z kostkami lodu i bitą śmietaną.

mrozona czekolada

 

Kajmakowe tiramisu

Pyszny deser, który wyglądem zachwyci gości i orzeźwi w upalne dni.

Co kupić?

  • 250 g mascarpone schłodzonego
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 3 – 4 łyżki amaretto lub innego alkoholu
  • 300 g masy krówkowej – kajmaku
  • mała paczka okrągłych biszkoptów (ok. 120 g)
  • ok. 200 g mrożonych owoców czarnej porzeczki lub malin lub ok. 300 g świeżych malin, jagód, borówki amerykańskiej
  • kakao

Przygotowanie:

Zaparz mocną kawę z ok 2 łyżek i zalej 250 mol wrzątku. Dodaj do niej likier lub wybrany alkohol i zostaw do wystudzenia.  Następnie namaczaj w tym biszkopty, ale tylko na sekundy, po czym połam je na pół i umieść w  małych szklankach. W każdej szklance powinno znaleźć się ok 2 -3 biszkoptów. Schłodzone mascarpone miksuj przez 1,5 minuty, po czym dodaj kajmak i ubijaj całość ok 1 minuty. Połowę powstałej masy dołóż do szklanek. Teraz ułóż na masę wybrane owoce. Całość przykryj pozostałą masą i połóż po namoczonym biszkopcie wypukłą stroną do góry. Posyp je kakao i gotowe.

tiramisu

zobacz również:

Brzoskwinie – ciekawe i smaczne przepisy

Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy

Co można zrobić z czereśni?

Banany – przepisy na różne oryginalne dania z bananów