Ciasto z mandarynkami z kefirem, wykładane do góry nogami
Artykuł zewnętrzny
Szybkie ciasto z mandarynkami na kefirze to błyskawiczny sposób na to aby na naszym stole zagościło coś słodkiego do kawy. Ciasto samo w sobie jest wilgotne, ale to też dzięki zasłudze nietypowego podanie, bo po upieczeniu serwujemy je do góry nogami. Na zdjęciu pokazana jest opcja z mandarynkami krojonymi w poprzek,a le równie świetne będzie upieczenie ciasta z obranymi mandarynkami tradycyjnie w półksiężyce.
składniki:
2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soy
kilka kropel aromatu cytrynowego
pół szklanki brązowego cukru
szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju np: rzepakowy
6 mandarynek
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem, dodać resztę składników a na koniec ubitą pianę, delikatnie całość wymieszać.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na samo dno układamy mandarynki a na nie wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 180 stopni C 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i wykładamy je na talerz do góry nogami, można posypać cukrem pudrem.