Czekolada na Światowy Dzień Czekolady – działanie dla zdrowia i przeciwbólowe właściwości
Dzisiaj jest Światowy Dzień czekolady, czy wiecie, że potrafi ona działać nawet przeciwbólowo?Miesiączka to czas kiedy w organizmie zachodzą liczne zmiany hormonalne, następuje spadek nastroju i formy. W tym czasie spada poziom poziom serotoniny, hormonu szczęścia, a także progesteronu i estrogenu co sprawia, że w tych dniach jemy częściej i więcej. Z kolei za złe samopoczucie i rozdrażnienie odpowiada podwyższony poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. Do tego dochodzą bóle związane ze skurczami macicy i ogólne osłabienie organizmu.
Każda z nas próbuje w te trudne dni normalnie funkcjonować, a sposobów na bezstresowe i bezbolesne przeżycie miesiączki jest wiele. Ile kobiet tyle patentów na radzenie sobie z okresem. Jedne panie zajadą miesiączkę słodyczami, inne wybierają się na zakupy i do kosmetyczki, a jeszcze inne spędzają ten czas przed telewizorem najlepiej z dala od innych ludzi.
Czekolada doskonałym antidotum na miesiączkowe dolegliwości
Jak wynika z badań przeprowadzonych wśród kobiet na całym świecie, to właśnie podczas miesiączki najczęściej sięgamy po czekoladę. Zdarza się, że czujemy jej smak i zapach tuż po przebudzeniu, a bez zjedzenia kilku okienek odczuwamy głód mimo, że jemy więcej niż normalnie.
Z czego wynika większe niż zwykle zapotrzebowanie na czekoladę ? Otóż nasz organizm jest jak dobrze zarządzana firma. Kiedy więc spada poziom serotoniny i wzrasta poziom kortyzolu, a więc czujemy się nieszczęśliwe i nawet najmniejszy drobiazg jest w stanie wywołać prawdziwe trzęsienie ziemi. Organizm zaczyna się dopominać czekolady, która podwyższa poziom hormonów szczęścia, jest smaczna i dla wielu kobiet jest owocem zakazanym ze względu na dietę. Taka czekoladowa uczta nie tylko poprawia nastrój, jedzenie czekolady to prawdziwa przyjemność dla duszy i ciała, szczególnie jeśli robimy to tylko raz w miesiącu. Jest to taki mały prezent dla samej siebie. Niektórzy naukowcy, twierdzą wręcz, że za czekoladowe zachcianki podczas miesiączki odpowiada nie tylko sfera fizyczna ( hormony), ale i psychiczna. W ten sposób rekompensujemy sobie złe samopoczucie.
Inne badania przeprowadzone na grupie kobiet z Hiszpanii i Amerykankach wykazały, że te pierwsze najwięcej czekolady zjadają podczas codziennych posiłków, nie w czasie miesiączki. Druga grupa kobiet potwierdziła tezę menstruacyjnego apetytu na czekoladę.
Czekolada zamiast tabletek przeciwbólowych
Szwajcarski producent czekolady poszedł o krok dalej i stworzył linię czekolady przeznaczoną dla kobiet podczas miesiączki. Czekolada ma gorzki smak i jej skład został wzbogacony o 17 ziół, które mają łagodzić bóle menstruacyjne i podobnie jak tradycyjna czekolada poprawiać nastrój. Pytanie tylko, czy ziołowa, gorzka czekolada jest tym, o czym marzymy podczas okresu, oraz czy naprawdę działa przeciwbólowo ?
Przepis na gorącą czekoladę z cynamonem:
Składniki:
tabliczka czekolady deserowej
1 litr mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 ml. kremówki
2 łyżki likieru kawowego
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko z cukrem i kakao zagotować w garnuszku. Wsypać czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu energicznie mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści w mleku. Do miski wlać kremówkę, dosypać cukier waniliowy i ubić na sztywno. Śmietankę przełożyć do szprycy. Gorącą czekoladę przelać do filiżanek. Wierzch polać likierem i na środku wycisnąć rozetkę ze śmietanki. Napój przyprawić cynamonem.
zobacz również:
Biała czekolada – przepis na zdrową, domową czekoladę
Gorąca czekolada z chilli
Czy czekolada jest szkodliwa?
Czekolada dobra dla serca
Czekolada chroni przed rakiem – 10 nieoczywistych zastosowań czekolady
Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy