Zupy to nieodłączny element każdego polskiego domu. W jednych gotuje się ich mniej, w innych więcej. Są smaczne, szybkie oraz w przygotowaniu i starczają nawet na kilka dni. Jakie jeszcze kryją w sobie zalety? Zastanawialiście się kiedyś dlaczego jak jedzenie zup wpływa na nasz organizm?
Nie tuczą
Zdecydowanie zupy są syte, ale nie tuczące. Nie bez powodu istnieją nawet diety odchudzające, które polegają tylko na jedzeniu zup. Przykładowo porcja zupy jarzynowej 300 g, dostarcza do Twojego organizmu 100 kalorii. Kaloryczne mogą być jedynie dodatki do zup, które możesz do woli modyfikować. Staraj się na pewno dodawać z umiarem makarony, ryż, czy ziemniaki. Gotuj zupy na wywarze z chudego mięsa lub drobiu bez skórki. Gotowy wywar wstaw do lodówki, a przed ponownym podgrzaniem zdejmij nagromadzoną warstwę tłuszczu. Jeżeli zamiast śmietany dodasz chude mleko lub jogurt, to możesz być spokojna o swoją wagę. Dodatkowo zupy wypełniają żołądek, i nie pozostawiają wiele miejsca na drugie, kaloryczne zazwyczaj danie.
Są bogate w składniki odżywcze
Zupa to mieszanka dosłownie wszystkiego. Zazwyczaj zawiera warzywa, mięso,kasze, tłuszcze – to wszystko są przyswajalne składniki odżywcze. Dzięki temu dostarczasz organizmowi potas – reguluje ciśnienie krwi, fosfor i wapń – buduje kości i zęby, żelazo, magnez, fluor, , witamina E, a nawet błonnik – reguluje trawienie. Zupy, które gotuje się krótko mogą nawet zawierać witaminę C – silny antyoksydant, oraz witaminę B – wzmacnia układ nerwowy. Z kolei w zupach z wywaru mięsnego otrzymujemy białko oraz tłuszcz – umożliwia przyswajanie witamin. Jeżeli dodasz makaron lub ryż, to otrzymasz dodatkowe źródło energii.
Rozgrzewają
Któż z nas nie marzy o ciepłej zupce zaraz po przyjściu z mroźnego dworu? Wystarczy, że dodasz jeszcze dużo warzyw, cebulę oraz czosnek, a dodatkowo będziesz wzmacniać organizm przed chorobami. Pamiętaj, że zimno osłabia organizm i jeżeli przez cały dzień nie zjesz nic ciepłego, to narażasz się na infekcje. Zimne potrawy mogą dodatkowo wyziębić Twój organizm. Także pamiętaj o talerzu ciepłej zupy i ciesz się zdrowiem !
Przemycanie warzyw
Aby zachować odpowiednią dawkę witamin dla organizmu powinniśmy spożywać 0,5 kg warzyw dziennie. Jak wiadomo może to być trudne do wykonania, szczególnie w szybkim trybie życia. Dodatkowo jeżeli posiadamy dzieci, to wiemy jak trudne bywa namówienie ich do zjedzenia czegoś zdrowego. Również tutaj idealnym rozwiązaniem będą zupy . Tym razem warzywne, gotowane ok 15 minut pod przykryciem. Dzięki takiemu gotowania zachowają wszystkie, najważniejsze składniki odżywcze.
Łatwe przygotowanie
Nawet najgorszy kucharz będzie w stanie upichcić pyszną zupkę. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa i mięsko, a zupa sama się ugotuje ! A Wy dlaczego lubicie zupy?