Rozgrzewające przyprawy do zup czyli zimowa wersja zupy
Zimowe dni i chłodne wieczory często powodują wyziębienie organizmu. Wracając do domu myślimy o gorącej herbacie, ciepłej kąpieli i grubym, wełnianym kocu. Mało kto z nas w chwili osłabienia myśli o przepysznych zupach i warzywnych kremach, a to one wspaniale rozgrzeją nas od środka.
Ponadto są szybkie w przyrządzeniu, niezwykle zdrowe i mogą stać się magiczną podróżą w dalekie zakątki świata. To dzięki nim, przy zamkniętych oczach zapomnimy o jesiennej depresji, przenosząc się smakiem i zapachem nawet do egzotycznych krajów. Bo mimo, że polskie zupy podobno są najpyszniejsze, mimo że nic nie zastąpi domowego rosołu, żurku, czy ogórkowej. To dzisiaj chcemy zaproponować zupy świata z magicznymi i rozgrzewającymi przyprawami.
Marokańska zupa z cynamonem
W afrykańskim mieście – Maroko powstała zupa, która inspiruje polskich kucharzy. Kuchnia marokańska jest znana na całym Świecie dzięki bogactwu używanych w niej przypraw. Marokańska zupa z dodatkiem cynamonu i ciecierzycy stała się idealną potrawą na mroźne dni. Połączenie ciecierzycy, pomidorów, warzyw oraz jogurtu wspaniale smakuje, ale również idealnie prezentuje się na stole w jesienne popołudnia.
Cynamon rozgrzewa, leczy, zwalcza bakterie, przeziębienie, a także jest idealną przyprawą podczas odchudzania.
Meksyk zamknięty w prostej zupie
Kilka, bardzo prostych składników stworzyło idealną, meksykańską zupę. Perfekcyjną, aby zwalczyć przeziębienie i szybko rozgrzać ciało. Na talerzu wystarczy podać: cebulkę, ziemniaki, paprykę, fasolkę i wspaniale przyrządzone mięso mielone. Starty ser na wierzchu zupy dodaje fantastycznych walorów smakowych. Jednak kropką nad „i” jest magiczna kolendra. To ta przyprawa kwalifikuje meksykańską zupę jako idealną w jesiennym menu. Kolendra podnosi ciśnienie co sprawia, że czujemy przyjemne ciepło.
Klasyka – francuska zupa cebulowa
To, że zupa cebulowa jest niezwykle zdrowa nie możemy mieć wątpliwości. To, że wspaniale smakuje z serową bagietką jest potwierdzone przez smakoszy. Wielu kłóci się o to kto naprawdę odkrył cebulową zupę. Francuscy, a może polscy chłopi? Ktokolwiek wykoncypował tą obłędną potrawę, w chłodne dni nie zapomnijmy dodać do niej pieprzu cayenne. Intensywny smak przyprawy doda zupie zbawiennych właściwości. Pieprz cayenne poprawia samopoczucie, oczyszcza organizm z toksyn i działa rozgrzewająco nawet w najchłodniejsze dni.
Zupa Mulligatawny
Indyjska kuchnia jest bardzo specyficzna. Niesamowite przyprawy czynią ją zdecydowanie nieszablonową. I w tej części Świata odnaleźliśmy perfekcyjną zupę na zimniejsze, polskie dni. Zupa Mulliatawny (pieprzowa woda), dzięki złocistemu kolorowi idealnie pasuję jako jesienna potrawa. Często zagęszczana soczewicą lub ryżem tworzy gęstą, przepyszną zupę. Jednak to co wyróżnia ją spośród innych zup to przyprawy takie jak: curry, kurkuma, cynamon, mleczko kokosowe oraz goździki. To ta ostatnia, korzenna przyprawa uważana jest za jedną z najbardziej rozgrzewających. Ponadto goździki mają drogocenne składniki antynowotworowe.
polska pomidorowa z magicznym składnikiem
Zupa pomidorowa skradła serce niejednego Polaka. Lubiana przez dzieci, popularna na poniedziałkowe obiady, a odpowiednio przygotowana niezwykle zdrowa (bogata w witaminę C). Zachęcamy jednak, aby do popularnej pomidorowej dodać kurkumę. Przyprawa idealnie komponuję się z pomidorami, ale również wyleczy z choroby i rozgrzeje nasz organizm kiedy będzie w potrzebie.
zobacz również:
-
Zielone zupy nie tylko na wiosnę – ciekawe i oryginalne przepisy
-
Zupa na zimę – przepisy na smaczne i zdrowe zupy
-
Jesienne zupy – przepisy
-
Zupy świata – przepisy i sposoby serwowania