Jak zrobić toffi, karmel i kajmak?

8 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pyszne, słodkie, ciągnące się toffi. Kto tego nie lubi? Idealne na cukierki, dodatek do ciast, a nawet pokruszone. Jak zrobić toffi w domowym zakątku? Zobaczcie sami.

toffi

Toffi, karmel, kajmak 

Wszystkie te produkty są bardzo podobne do siebie z wyglądu i smaku. Różnią się tylko poszczególnymi składnikami.

  • karmel: cukier podgrzany do skarmelizowania
  • kajmak: śmietana i cukier skarmelizowane (plus dodatki)
  • toffi: masło i cukier skarmelizowane
  • nugat: to skarmelizowany cukier i białko ubite
  • masa krówkowa: mleko skondensowane, podgrzewane do konsystencji krówki

Podobny obraz

Przepis na toffi I

Co kupić?

  • 100 g cukru
  • 150 g śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do rondelka lub na patelnię wsyp cukier. Pozostaw go do skarmelizowania, ale nie mieszaj go w trakcie. Powinien mieć złoty kolor. Następnie dodaj śmietanki i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z białą czekoladą oraz masłem.

toffi

Przepis na toffi II

Co kupić?

  •  1,5 szklanki wody
  •  2 szklanki cukru
  •  1/2 szklanki mleka
  •  2 łyżki aromatu waniliowego
  •  4 łyżki masła

Przygotowanie:

W rondelku umieść wodę, cukier, masło i mleko. Całość ugotuj od czasu do czasu mieszając, ale cały czas pilnując. Kiedy toffi zacznie bulgotać  odstaw je z ognia i poczekaj aż będzie mieć kolor jasno brązowy. Blachę wysmaruj masłem i przelej toffi. Odstaw do lodówki na pół godziny, aby dodać polewę, orzechy, albo pokruszone wafelki.  Jeżeli jednak chcesz zrobić z toffi ciągutki to zostaw w lodówce na godzinę.

toffi

Przepis na sos toffi

Co kupić?

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Cukier oraz wodę podgrzej w rondelku doprowadzając do wrzenia. Sosu nie należy mieszać łyżką, trzeba jedynie potrząsać rondelkiem. Kiedy toffi stanie się złociste zdejmij je z ognia i dodaj śmietankę. Drewnianą łyżką mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodaj sól. Poczekaj aż zgęstnieje i ostygnie.

sos toffi

zobacz również: