Jest on uznawany za najlepsze rozwiązanie do smażenia, niestety w sklepach jego cena może przerazić nie jednego. Podpowiadamy więc jak zrobić taki olej w domowym zaciszu i cieszyć się wyjątkowym smakiem potraw.
Przepis
Wiórki kokosowe zalej wodą o temperaturze 60 stopni. Zmiksuj je blenderem i jeszcze raz podgrzej do 50 -60 stopni. Następnie przecedź je przez lnianą ściereczkę i dobrze odciśnij. Ponownie zalej je ciepłą wodą i zmiksuj. Taki płyn wystudź i odstaw do lodówki na kilka godzin i pilnuj, żeby temperatura nie była wyższa niż 4 stopnie. Po tym czasei olej jest gotowy.
Naturalny lek
Olej kokosowy posiada swoje cudowne właściwości, o których mało kto wie:
- stabilizuje poziom cholesterolu i insuliny
- pomaga przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych
- regeneruje organizm po przebytych chorobach
- podnosi naturalną odporność
- pomaga przy odchudzaniu
- łagodzi alergie skórne, egzemy, trądzik
- pomaga przy łuszczycy, zapaleniach skóry, łupieżu
- leczy grzybicę stóp
- reguluje działanie tarczycy
- przyspiesza gojenie ran takich jak, odparzenia, obtarcia, uszkodzenia skóry u cukrzyków
- działa pomocniczo w terapii Alzheimera, Parkinsona i stwardnienia rozsianego
Wykorzystanie – przepisy
Koktajl
Co kupić?
- 1 dojrzałe mango
- 1 jabłko
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 300 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę i pij od razu.
Kakao z olejem kokosowym
Co kupić?
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao w proszku
- 3 łyżeczki syropu daktylowego
Przygotowanie:
Do kubka wlej wrzątek i po 30 sekundach wylej. Do rozgrzanego kubka włóż olej kokosowy, który powinien się rozpuścić. Następnie dodaj kakao oraz syrop daktylowy. Całość wymieszaj i zalej wrzątkiem.
Sos kokosowy
Co kupić?
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 1½ szklanki bulionu warzywnego
- szczypta soli do smaku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Olej należy rozpuścić w rondelku, a następnie dodać mąkę kokosową. Wymieszaj, dodaj bulionu i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Na sam koniec dorzuć olej sezamowy i szczyptę soli do smaku. Sos idealnie nadaje się do gotowanych warzyw.
zobacz również:
Olej kokosowy – jak stosować: porady
Olej kokosowy – czy znasz jego możliwości?
Orzech kokosowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Olej z pestek moreli i czarnuszki – opinia, stosowanie i właściwości