Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki

10 października 2022, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Sezon na grzyby wciąż trwa, a zbieraczy nie odstrasza nawet deszczowa pogoda. Te dary lasu wykorzystać można na mnóstwo różnych, pysznych sposobów. Mrożone, suszone, marynowane będą doskonałym dodatkiem do każdej potrawy. Przetworami z grzybów możemy cieszyć się cały rok. Grzyby, szczególnie świeże mają sporą ilość białka. Nie jest to białko pełnowartościowe jak w mięsie czy jajach, ale jest bardziej wartościowe i lżej strawne niż to pochodzące z produktów roślinnych. Z dodatkowych atutów, o których warto wspomnieć: w grzybach występują dwa aminokwasy egzogenne, w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach. Jeśli chodzi o tłuszcz występuje on w minimalnych ilościach, stąd kaloryczność grzybów też jest niewielka. Jednak warto zaznaczyć, że jest to tłuszcz roślinny, więc jest naturalnie pozbawiony cholesterolu.

 

 

Grzyby marynowane

-500 g grzybów leśnych

-500 ml wody

-180 ml octu spirytusowego 10 %

-2 łyżki cukru

-1 łyżeczka soli

-2 liście laurowe

-2 sztuki ziela angielskiego

-kilka ziaren gorczycy na słoik

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i wypłukaj w zimnej wodzie, a potem pokrój tak, aby były jednakowej wielkości. Następnie gotuj je na średnim ogniu przez 15- 20 minut i odcedź.
  2. Przygotuj zalewę- do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, ocet i zagotuj. W słoiczkach umieść gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i odcedzone grzyby.
  3. Zawartość słoików zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć. Później przekręć do góry dnem i i odstaw do przestudzenia.

Grzyby w sosie pomidorowo-winnym

-1 kg grzybów leśnych

– pół szklanki octu

-pół szklanki oleju

-2 łyżki soli

-5 łyżek cukru

-180g koncentratu pomidorowego

-pół szklanki słodkiego, czerwonego wina

– kilka ziaren pieprzu czarnego

-odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie umyj, osusz i pokrój, a następnie wrzucić do gotującej się z solą (jedna łyżka) wody. Po odcedzeniu obsmaż je na oleju i podduś przez parę minut.
  2. Do grzybów dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, wino, ziarnka pieprzu i dokładnie wymieszać. Sos przełóż do słoików.
  3. Całość szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 20 minut.

 

Grzyby mrożone

Na początek należy je dokładnie wymyć i oczyścić. Większe okazy kroimy na kawałki o tej samej wielkości i wkładamy do pojemnika w zamrażalce. Pamiętajmy, że grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.

Niektóre gatunki takie jak: kurka i rydz należy przed zamrożeniem obgotować.

Zupa z mrożonych grzybów

zupa grzybowa

 

 

-30 dag grzybów mrożonych

-2 marchewki

-1 cebula

-liść laurowy

-ziele angielskie

– 2 małe ziemniaki

-1 łyżka śmietany

-natka pietruszki

-litr bulionu warzywnego

-pieprz i sól

-1 łyżka oleju

-ulubione zioła: rozmaryn, natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy zamrożone grzyby. Gotujemy w bulioni z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Do wywaru dodajemy grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  3. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy łyżkę śmietany. Podajemy z posiekanymi ulubionymi ziołami.

 

Sos grzybowo-winny

-0.5 kg grzybów leśnych

-4 łyżki masła

-1 łyżka mąki

-1 mała cebula

-2 łyżki słodkiego, czerwonego wina

-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką, dolewamy odrobinę wody i dusimy przez 30 minut. Na osobnej patelni przypiekamy mąkę aż zmieni kolor na brązowy. Wtedy dolewamy wino i energicznie mieszamy.
  2. Do wina dodajemy podduszone grzyby z cebulką i doprawiamy solą z pieprzem według własnego uznania.
  3. Sos podajemy na ciepło.

 

Grzyby suszone

Grzyby w tej formie  są znacznie bardziej aromatyczne niż świeże i świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, pierogów, bigosu. Grzyby dokładnie oczyszczamy usuwając wszystkie leśne pozostałości i kroimy na małe kawałki. Następnie wykładamy je na papier i umieszczamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu  lub w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza, do momentu aż będą całkowicie suche.

Grzybowy puder

 

-suszone grzyby

-ulubione suszone przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby mielimy dokładnie w młynku do kawy lub ugniatamy w moździerzu. Do zmielonego suszu dodać można przyprawy: estragon, natkę pietruszki i pieprz. Gotową przyprawę należy przetrzymywać w szczelnym pojemniku. Świetnie posłuży jako dodatek do zup, sosów, bigosu i kapusty z grochem.

zobacz również:

Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?

Sposoby na grzyby – suszenie

Duszone grzyby z papryką i cebulą

Grzyby – różne przepisy czytelników