Duszone grzyby z papryką i cebulą
– kg ugotowanych grzybów (grzyby najlepiej doprowadzić do wrzenia odlać wodę i jeszcze raz zalać wodą i ugotować)
– 1/2 kg cebuli
– 3/4 szklanki oleju
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 4 łyżki octu
– 3 czerwone papryki
– sól, pieprz
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulkę pokrojoną w półtalarki, zeszklić na oleju około 5 minut. Dodać do cebuli paprykę pokrojoną w paseczki – dusić razem około 5 minut. Dodać grzyby, dusić około 5 minut z cukrem, octem, koncentratem, wymieszać razem i wlać do garnka ciągle mieszając i dusić około 10 minut. Słoiki robimy tak: do zimnej wody (do poziomu 3/4 wysokości słoika) wkładamy słoiki pełne grzybowej potrawy, i gotujemy na wolnym gazie 10 minut, potem wyjmujemy i kładziemy na pokrętce dnem do dołu.