Smaki jesieni – przepisy na grzyby i gruszki

10 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jesień to czas, w którym po aktywnym lecie zaczynamy zwalniać tempo.  Już w październiku dni robią się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze. W takim czasie nic nie poprawi nastroju tak jak aromatyczne dania pełne jesiennych smaków. Czego w tym sezonie nie może zabraknąć na naszych stołach?

smaki jesieni

Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku:

„Polecam szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie z krewetek,  chorizo,  z pomidorami i smażonymi boczniakami. Połączenie śródziemnomorskich smaków z niezwykle aromatycznymi grzybami oraz  świeżą papryczką chili zachwyci wszystkich domowników i gości. Na naszym stole nie powinno również zabraknąć kurek. Te grzyby mają przyjemny owocowy zapach, a smak delikatnie ostry, pieprzny. Niebanalnym pomysłem jest połączenie kurek z innym jesiennym smakiem jakim jest  dynia. Polecam ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym  danie do przygotowania w 30 minut” – mówi Sikora i dodaje – “  Fantastycznym dopełnieniem tych dwóch dań będzie tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki. Jest nieco bardziej czasochłonna w przygotowaniu, ale zdecydowanie warto. Słodycz gruszki idealnie podkreśli smak potrawy, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt dużej ilości cukru. Niezapomniany smak tego deseru uzyskamy dodając do niego pistacje.”

Wskazówki sommeliera – idealne łączenie wina z daniem

Jesienny wieczór przy kominku z lampką wina w dłoni z pewnością pozwoli zrelaksować się po dniu pełnym wyzwań. Wino będzie także dobrym dodatkiem do jesiennej kuchni – tylko jak dobrać je najlepiej? Z wskazówkami przychodzi Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojska.

„Musimy pamiętać, że wino dobrze jest dobierać do sosu, jaki ma potrawa. Na zasadzie podobieństw kaczka z jabłkami wymaga wina jabłkowego. Oczywiście można szukać również innego smaku, na przykład na zasadzie przeciwieństw. Osobiście lubię wino gruszkowe, ale ciekawe są również te z dzikiej róży i jarzębiny. Preferuję dobry balans pomiędzy słodyczą wina i kwasowością – to ona stanowi kręgosłup wina. Gdy      przygotowujemy kilka dań z różnymi dodatkami najlepszym pomysłem będzie podanie wina musującego. Ważne jest jednak to, aby było to wino      wytrawne. A      do deseru polecam również demi-sec.” – podpowiada Wiesław Wysokiński               


Przepisy na:

  • Winiarnia Zamojska – Krewetki z chorizo, pomidorami i smażonymi boczniakami
  • Winiarnia Zamojska – Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki
  • Winiarnia Zamojska – Ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym

Znajdziesz na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Sposób na puszyste ręczniki
Wycieranie się szorstkim ręcznikiem nie należy do przyjemności. Milutki, pachnący, puszysty ręcznik sprawia przyjemność...
Sprawdzone triki na mycie okien
Jest kilka sztuczek, dzięki którym możemy umyć okna łatwo i bez pozostawiania smug....
Zmiany w L4 - płatne przez ZUS
Od 2025 roku zasiłek chorobowy będzie wypłacany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych już...
Dodatkowe opłaty w szpitalach
Jeśli jest się osobą ubezpieczoną, to sam pobyt w szpitalu posiadającym umowę z Narodowym...