Siemię lniane – jak i gdzie stosować, właściwości polskiego superfood!

5 września 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Siemię lniane to płaskie, szarobrązowe nasiona lnu zwyczajnego. Są nazywane tak, gdy używa się ich jako środka leczniczego. To jeden z najpopularniejszych środków stosowanych w medycynie naturalnej ze względu na różnorodność zastosowań i dostępność.

 

W jaki sposób siemię lniane wpływa na nasze zdrowie?

⦁ jest bogate w witaminy: A, E oraz te z grupy B, zawiera duże ilości soli mineralnych: magnez, żelazo, cynk i wapń, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe
⦁ posiada działanie przeciwzapalne, w związku z czym polecane jest przy zapaleniu gardła, oskrzeli, nawet przy reumatoidalnym zapaleniu stawów; nawilża błonę śluzową i dzięki temu przynosi ulgę w kaszlu czy chrypce
⦁ zatrzymuje wodę w komórkach organizmu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry, nie pojawiają się przesuszenia
⦁ powinny go stosować osoby, które chcą zrzucić na wadze – siemię lniane zawiera spore ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit i ułatwia pozbycie się niestrawionych resztek jedzenia z przewodu pokarmowego
⦁ sprawia, że objawy menopauzy stają się mniej uciążliwe, w swoim składzie posiada bowiem fitoestrogeny, czyli związki pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie podobne do estrogenów
⦁ wspomaga leczenie zaparć, pomaga przy zapaleniach błony śluzowej, wrzodach czy zgadze (zalane ciepłą wodą stworzą kisiel, który należy zjeść na czczo przed śniadaniem, a drugi raz na przykład przed kolacją)

Obecnie w sklepach bardzo łatwo można kupić siemię lniane. Bez względu na to, jaki będzie jego kolor (żółty, brązowy, złoty) jego właściwości odżywcze zawsze będą takie same. Również kolor nasion nie ma wpływu na ich smak. W jakiej postaci i do czego możemy spożywać siemię lniane?

⦁ jako zagęstnik – zamiast mąki pszennej czy skrobi dodawanej do zup czy sosów można zastosować przecedzony kleik z siemienia; nie zmieni on smaku potrawy
⦁ prażone – jego ziarna należy prażyć w garnuszku o grubym dnie przez dwie minuty; trzeba jednak uważać, gdyż strzelają ;); po wystudzeniu ziarenka można rozkruszyć moździerzem, wymieszać z solą i w takiej postaci używać jako posypki do sałatek czy kanapek
⦁ jako dodatek do koktajli – można dodać kilka ziaren do mleka i owoców, wszystkie składniki zmiksować i koktajl dla gości gotowy
⦁ jako dodatek do ciast czy chleba – od 50 do 100 gram siemienia lnianego dodajemy na 500 gram mąki; do smaku można dodać też trochę płatków owsianych
⦁ jako zamiennik jajek w przepisach dla wegan – jeśli przeczytamy w przepisie, że jajko potrzebne jest do zawiązania się masy lub ciasto, możemy zamienić je spęczniałą masą z siemienia lnianego (jedna czubata łyżka = jedno jajko)


Pomimo wielu składników odżywczych, jakie posiada siemię lniane, nadal nie jest wystarczająco doceniane, bardzo rzadko występuje w naszych codziennych jadłospisach, a przecież należy do tak zwanych „superfoods”! Ponadto nie należy także do drogich produktów.

Przepis na muffinki z dodatkiem siemienia lnianego:


Potrzebne składniki: 2 szklanki razowej mąki pszennej, 2/3 łyżeczki siemienia lnianego, pół szklanki górskich płatków owsianych, 4 łyżeczki sody oczyszczonej, półtora szklanki sodu, 4 łyżeczki zmielonego cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, lekko roztrzepane 2 duże jajka, 2 szklanki maślanki, szklanka oleju kokosowego, 2 szklanki dowolnych owoców (świeżych lub suszonych)

Przygotowanie: Przed rozpoczęciem muffinek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dość dużej misce mieszamy: płatki owsiane, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, słód, cynamon i sodę. Następnie dodajemy 3/4 szklanki wody, olej kokosowy, maślankę i jajka. Wszystko razem mieszamy do czasu, aż składniki połączą się ze sobą. Na końcu dodajemy owoce. Powstałą masę nakładamy na łyżkę i wypełniamy po kolei każdy otwór na blasze do pieczenia muffinek. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut.

Tak przygotowane muffinki, a także wiele innych produktów z dodatkiem siemienia lnianego będą idealne na spędzone z rodziną czy przyjaciółmi po południe. Ich upieczenie nie zajmuje wiele czasu, a ich smak zachwyci każdego gościa. Do dzieła!

 

zobacz również:

Owoce goji jak działają dla zdrowia i urody – właściwości lecznicze

Owoce cytrusowe – wady i zalety

Dieta żółta – ile można schudnąć? Zobacz co zawierają żółte owoce i warzywa!

Owoce acai – właściwości